Bij Heracles Almelo krijgen spelers alle ruimte om zich te ontwikkelen, zowel binnen als buiten de lijnen. Dit seizoen hebben een aantal spelers met succes een cursus leiderschap gevolgd, onder leiding van sportpsycholoog Paul van Zwam. Een van hen is Janis Blaswich. “Deze kans wilde ik pakken.”

Recent ontvingen alle acht deelnemende Heraclieden hun diploma. Een mooie gelegenheid voor Blaswich om terug te blikken op zijn deelname. “We zijn acht keer bij elkaar geweest. Digitaal en verdeeld over twee groepen. De thema’s leiderschap en coaching stonden centraal. Veel zaken komen op het veld van pas. Bijvoorbeeld: hoe praat je met medespelers? Hoe ga je met elkaar om? Dat is hoe je het binnen de lijnen gebruikt. Maar ook privé komt het van pas. Het is mooi dat we dit mochten doen. Deze kans wilde ik pakken, want je kan dat wat je leert op veel vlakken gebruiken, nu en straks.”

Cursusleider Van Zwam heeft plezier gehad aan het delen van de informatie. “De jongens zijn zeer leergierig. Wat je ziet is dat ze niet alleen leren met het oog op de toekomst, maar dat ze ook een aantal aspecten direct kunnen toepassen in de kleedkamer. En wat de club en ik belangrijk vinden is dat de jongens ook op een ander niveau verbinding hebben. Saamhorigheid is van belang. Op deze manier breng je ze met elkaar in contact aan de hand van praktijk en theorie.”

“Spelers komen bij Heracles Almelo terecht in een omgeving waar groei centraal staat”, vervolgt Van Zwam, “Negen van de tien spelers maken hier stappen. Ontwikkeling is de norm. Het belangrijkste aspect van gedrag is context. En de omstandigheden hier zijn goed. Iedereen gaat mee in de flow, dat is de kracht van deze club.”

Zijn deelname heeft Blaswich geïnspireerd om in het vervolg nieuwe cursussen te volgen. “Je krijgt daardoor de gelegenheid te groeien als mens. Daarom is het absoluut van toegevoegde waarde. Welke richting? Daar ga ik me nog op oriënteren.”

Tim Breukers, Janis Blaswich, Michael Brouwer, Rai Vloet, Mats Knoester, Robin Pröpper, Orestis Kiomourtzoglou en Jeff Hardeveld met hun diploma. Vierde van links: sportpsycholoog Paul van Zwam.