Een goede gezondheid en een gezonde werk-privébalans zijn, zeker in coronatijd, belangrijker dan ooit. Met het onlangs gelanceerde vitaliteitsprogramma The Fitgame bundelen Heracles Almelo, ROC van Twente en Medisch Spectrum Twente (MST) hun krachten en hopen ze bij te dragen aan de positieve gezondheid in de regio Twente. “We hopen vooral dat mensen gaan nadenken over vitaliteit.”

Het is eind 2019, en dus pre-corona, als binnen het innovatieplatform de eerste stappen worden gezet richting het vitaliteitsprogramma. Heracles Almelo wil een club zijn die verbindt en ontwikkelt, iets dat terug te zien is zowel op het veld als in de kantoortuin. Maar als je zo’n club wil zijn, vindt innovatiemanager Ivar Hageman, moet je ook zorgen dat je je omgeving helpt ontwikkelen. “En we kwamen erachter dat we heel veel expertise hebben op het gebied van voeding en mentale, fysieke en medische begeleiding. Toen hebben we gezegd: we willen die expertise breder inzetten dan alleen voor onze spelers. En dat kunnen we niet alleen.”

Actueler dan ooit

ROC van Twente en MST blijken diezelfde schat aan kennis te hebben én dezelfde ambitie te hebben om deze te delen, en dus is daar zo’n anderhalf jaar later The Fitgame, een vitaliteitsprogramma voor bedrijven dat gebaseerd is op het Positieve Gezondheid-principe. “Daarmee willen we inzetten op het preventieve gedeelte. We kijken dus niet alleen naar gewicht of vetpercentage, maar ook naar werk-privébalans, slaap, voeding en dus eigenlijk je hele leefstijl. Dit thema is actueler dan ooit, want door corona is nog duidelijker geworden dat wij als partners hier iets aan moeten bijdragen”, aldus Hageman.

MST ziet het belang van vitale werknemers terug binnen zijn eigen organisatie. “Als zorgprofessional moet je alles kunnen geven en bovendien kunnen presteren onder druk”, legt beleidsadviseur Annelot Adolfsen uit. “Maar om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Zowel preventie als goed werkgeverschap vinden wij heel belangrijk en we leveren graag een bijdrage aan een gezonde populatie. Daarom kijken we met Heracles Almelo en ROC van Twente naar hoe we ons kunnen inzetten voor de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers, waaronder onze eigen.”

Binnen het curriculum Sport, Bewegen en Gezondheid is ook ROC van Twente al veel bezig met vitaliteit en gedragsverandering. “En we werken natuurlijk al samen in het innovatieplatform”, vertelt Ferran Plaggenborg, docent Sport en Bewegen. “In die hoedanigheid zijn we in gesprek geraakt. Voor ons is dit een win-win-situatie. Wij kunnen als ROC onze expertise inzetten en we krijgen daar in de toekomst stageplekken en een stukje positieve uitstraling voor terug.”

Gedragsverandering

Het programma is in eerste instantie gericht op regionale bedrijven, maar kan ook ingezet worden voor bijvoorbeeld patiënten, supporters of scholen. Deelnemers van het programma komen in zestien weken tijd acht keer een dagdeel naar Erve Asito. “En ze beginnen altijd met een sessie waarbij kennisoverdacht plaatsvindt”, vertelt Plaggenborg, die verantwoordelijk is voor de inhoud van het programma. “Bijvoorbeeld een gastspreker vanuit Heracles Almelo, die vertelt over slapen of een workshop geeft over voeding. Het is natuurlijk heel inspirerend om iemand vanuit de topsport daarover te horen vertellen.”

“Vervolgens gaan ze de vertaling maken naar hun eigen situatie en aan de slag met gedragsverandering”, vertelt hij verder. “Zo kunnen ze zelf bepalen welke stappen ze willen maken op basis van een nulmeting die ze voorafgaand aan het programma hebben gedaan. Waar sta je ten aanzien van alle vitaliteitsonderwerpen en waar wil je naartoe? Welke kleine stappen kun je maken om dichter bij je doel te komen? Denk daarbij aan het uitbreiden van je sociale contacten of meer bewegen. Dat proces naar gedragsverandering proberen wij dan te faciliteren.”

Later op de dag werken de deelnemers zich vervolgens, op een laagdrempelige manier, lekker in het zweet. Plaggenborg: “Dat zijn sporten die ze thuis ook kunnen doen, zoals een bootcamp, hardlopen of een stukje fietsen. Zo ervaren ze dat sporten leuk is en ook een sociaal en mentaal doel heeft. Tot slot is er tijd voor individuele begeleiding. Vaak merk je dat mensen in het begin best mooie doelen op schrijven, maar dat ze richting het einde zichzelf tegenkomen. Als ik merk dat iemand daarmee niet verder komt, ga ik met diegene in gesprek om te kijken hoe we dat op kunnen lossen.”

Rozemarijn van Erp en Annelot Adolfsen (MST)

Doelgroep betrekken

De eerste deelnemers van The Fitgame zijn inmiddels bekend: de young professionals van MST. Een bewuste keuze, zodat de specialisten de eerste groep goed kunnen monitoren. “We hebben door middel van een medewerkerstevredenheidsonderzoek gekeken hoe onze young professionals momenteel scoren en waar we aandacht aan moeten besteden”, vertelt Adolfsen. “Mede aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek en gesprekken met de jonge professionals zijn de thema’s leefstijl, werkplezier, persoonlijk leiderschap en in balans zijn en blijven naar voren gekomen. Van daaruit hebben we de zes dimensies van de Positieve Gezondheid-filosofie aan gekoppeld en op die manier de bouwstenen neergezet van het programma. Het is heel belangrijk om je doelgroep te betrekken bij het opzetten van zo’n concept.”

Wat betreft de young professionals van MST wordt na het traject vanuit de learning & development-afdeling van MST de vertaling gemaakt naar wat deze professionals nodig hebben. “Na dit programma zullen we in MST blijvend aandacht besteden aan dit thema samen met de jong professionals”, aldus Adolfsen.

Nadenken over vitaliteit

Om de resultaten te meten en monitoren hebben de partners op basis van het Positieve Gezondheid-principe een aantal speerpunten en parameters opgesteld. De zes dimensies uit die filosofie (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven en zingeving) zijn daarin leidend. “We zijn pas geslaagd als de deelnemers een stap hebben gemaakt ten aanzien van hun eigen vitaliteit en dit ook inzichtelijk hebben met behulp van die parameters”, aldus Hageman. “We rekenen deelnemers dus niet af op de weegschaal, maar op die parameters. Het moet ook niet te vrijblijvend zijn.”

Adolfsen: “We hopen ook vooral dat mensen gaan nadenken over vitaliteit. ‘Ik eet vegetarisch, maar sport door corona niet meer. Hoe pak ik dat aan?’ Dat zijn kleine dingen waar je snel mee aan de slag kunt en waar je als organisatie op een laagdrempelige manier op in kunt spelen. Zo voorkomen ze dat werknemers in een bepaald patroon terecht komen en daar niet meer uitkomen. Uiteindelijk moet het vooral een succeservaring zijn voor de deelnemers zelf.”

“Één stap op een bepaald thema leidt daarbij vaak indirect tot stappen op andere thema’s”, vult Plaggenborg aan. “Als ik meer wil bewegen en ik stel mezelf als doel om een vriend te vragen om te wandelen, heeft dat ook een positief effect op mijn sociale contacten. Zo zijn er allerlei voorbeelden te verzinnen waarbij het ene doel ook aansluit bij het andere.”

Credits

Hageman, vanuit Saxion gedetacheerd aan Heracles Almelo, is trots op de samenwerking. “Dit is een unieke combinatie tussen topsport, zorg en onderwijs. Als je zulke grote partijen in je omgeving hebt, waarvan je zoveel kan leren, ben je gek als je dit alleen gaat doen. Het is echt een gezamenlijk programma en met deze bezetting kunnen we elkaar alleen maar versterken. Clubs als Feyenoord en PSV doen ook dit soort dingen, maar dan houdt het wel op in Nederland. Bovendien richten we ons via een integrale benadering echt op de Positieve Gezondheid. Die kijk op gezondheid is relatief nieuw.”

Hij is dan ook blij dat hij de mogelijkheid krijgt dit soort initiatieven op te zetten. “Het betreft een niet-alledaags partnership, dat anders is opgezet dan traditionele sportsponsoring. Daarom moet ik echt credits uitdelen aan deze club. Want als je op deze manier iets terugdoet voor je partnernetwerk, krijg je daar in de toekomst alleen maar positieve dingen voor terug.”

New call-to-action