Eindelijk is de lang gekoesterde hoop van ‘spelers, clubleiders en clubenthousiasten’ vervuld: Heracles is eersteklasser! Het is een passage uit het boek ‘De Tweekleur Omhoog’. Vandaag precies honderd jaar geleden promoveert Heracles Almelo naar de eerste klasse.

Er is een onthaal op het station in Almelo, een serenade door Sempre en Crescendo en Concordia, een toertocht door de stad en een hele rij toespraken van de burgemeester. Maar aan het feestgedruis gaat een grootse sportieve prestatie vooraf. In 1920 neemt Heracles een nieuw veld in gebruik, omgeven door een aantal banken voor het aanwezige publiek. Een tribune is er nog niet op de accommodatie ‘aan den Borschenweg’.

Naast de ingebruikname van het nieuwe complex doet de club nog iets belangrijks: door toedoen van textielfabrikant Doede Doedes Breuning ten Cate trekt Heracles een nieuwe trainer aan. Een Engelsman: Horace Colclough. De spelers kijken met groot respect naar de oud-speler van Crystal Palace. Onder het bewind van mister Colcloughkent het seizoen een succesvol verloop. De ploeg gaat in de laatste speelronde als koploper op bezoek bij nummer twee PEC Zwolle. Een gelijkspel is voldoende voor het kampioenschap in de tweede klasse oost A.

Supporters van Heracles gaan in groten getale naar Zwolle. Op de fiets, met de auto en per (extra ingezette) trein. Zij zien geen doelpunten, maar vieren wel feest. Want een gelijkspel volstaat om tot kampioen gekroond te worden. Een week later wacht Heracles een treffen met Wageningen, de kampioen van de andere tweede klasse in het oosten. Het wordt een pittige strijd die in 2-2 lijkt te eindigen. Een schot van Jan Freese bezorgt Heracles Almelo in de laatste minuut echter de overwinning. Een goede uitgangspositie voor de finale van het tweeluik.

Ondanks de afstand en het herfstachtige weer zijn er ook in Wageningen supporters van Heracles die de club steunen. Het uitblijven van doelpunten deert hen niet: want dankzij dit resultaat promoveert Heracles ten koste van Wageningen naar de eerste klasse. Met de eerder genoemde festiviteiten ontkomt niemand uit Almelo en omstreken aan dit heuglijke feit. In juni 1921 wordt het feest dunnetjes over gedaan. De eerste en tweede selectie, die eveneens kampioen is geworden, trekken in optocht van de Grote Sociëteit naar het Heracles-terrein. Ze spelen een gekostumeerde wedstrijd, gevolgd door een feest in de avond en een receptie de volgende dag. Het officiële einde van een onvergetelijk seizoen.

Het eerste en tweede elftal spelen een gekostumeerde wedstrijd in juni 2021, ter ere van het dubbele kampioenschap.