Heracles Almelo speelt in de vierentwintigste ronde tegen FC Twente. De derby werd tot nu toe vijftien keer gespeeld in de Eredivisie. De oogst is vier keer winst, zes keer verlies en vijf keer gelijk.

De eerste editie vond plaats op 9 maart 1966 en werd door Heracles met 2-0 gewonnen. Herman Morsink en Flip Stapper namen de treffers voor hun rekening. Ook in de jaren tachtig stond de derby een keer op het programma. Beide ploegen wisten op 25 maart 1986 echter niet te scoren.

De volgende ontmoeting vond plaats op 2 oktober 2005. In de eerste helft was er nog niet veel aan de hand maar de bezoekers liepen na de rust in rap tempo weg. De doelpunten werden gescoord door Daniel Majstorovic, Kennedy Bakircioglu, Ramon Zomer en Blaise N’Kufo.

De editie van 20 augustus 2006 eindigde in een fraaie zege. De beginfase was lastig maar een doelpunt van Kwame Quansah en een rode kaart van Luke Wilkshire lieten het duel kantelen. Heracles Almelo sloeg in de slotfase toe door de goals van Stefaan Tanghe en Diego Biseswar.

De drie daaropvolgende ontmoetingen werden door FC Twente gewonnen. Op 4 november 2007 werd het 0-3 door de treffers van Romano Denneboom, Blaise N’Kufo en Orlando Engelaar. De editie van 25 januari 2009 eindigde in 1-2. De bezoekers namen een voorsprong door de doelpunten van Kenneth Perez en Marko Arnautovic. Dankzij een treffer van Ricky van den Bergh was er nog volop spanning in de slotfase maar de gelijkmaker bleef uit. Op 4 oktober van hetzelfde jaar zette Everton Ramos da Silva Heracles Almelo op voorsprong. De bezoekers kwamen echter snel langszij door een doelpunt van Bryan Ruiz. In de tweede helft greep FC Twente de winst door de treffers van Blaise N’Kufo en Theo Janssen.

Na deze serie volgden er drie remises. Op 19 september 2010 moest Heracles Almelo vlak voor de rust met tien man verder na een tweede gele kaart voor Mark-Jan Fledderus. De formatie hield in de tweede helft knap stand maar had tien minuten voor tijd enig fortuin toen een schot van Theo Janssen op de paal belandde. FC Twente leek op 19 november 2011 de winst binnen te slepen door een rake kopbal van Peter Wisgerhof vlak na de rust. Lerin Duarte tekende twee minuten in blessuretijd voor de 1-1 met een schuiver die tergend langzaam in het doel rolde. Op 5 mei 2013 kwam Heracles Almelo na zeven minuten op voorsprong door een doelpunt van Thomas Bruns. De gelijkmaker van Leroy Fer viel twintig minuten later.

De editie van 21 september 2013 eindigde in 0-3. Rasmus Bengtsson opende na zeventien minuten de score. Heracles Almelo drong aan en had pech dat een schot van Mark Uth op de lat uiteen spatte. FC Twente sloeg in de slotfase toe door de doelpunten van Kyle Ebecilio en Dusan Tadic. Het duel van 21 september 2014 verliep niet veel beter. Heracles Almelo nam na ruim een kwartier spelen een voorsprong door een treffer van Wout Weghorst. FC Twente boog de achterstand voor de rust nog om in een voorsprong door de treffers van Luc Castaignos (2x) en Hakim Ziyech. Een kwartier voor tijd bepaalde Youness Mokhtar de eindstand op 1-4.

Heracles Almelo wist op 29 augustus 2015 eindelijk weer te winnen. Iliass Bel Hassani opende na zeventien minuten de score met een afstandsschot en diep in de tweede helft kon Wout Weghorst inkoppen uit een vrije trap van Mark-Jan Fledderus. De editie van 2 oktober 2016 eindigde in 1-1. Mateusz Klich benutte in de veertigste minuut een strafschop en twee minuten later tekende Samuel Armenteros met een kopbal voor de gelijkmaker.

De mees recente editie werd gespeeld op 9 maart 2017 en kwam pas na de rust op gang. Adnane Tighadouini opende in de vijftigste minuut de score. Heracles Almelo boog de achterstand snel om in de eindstand van 2-1. Kristoffer Peterson trof doel in de 57ste minuut en weer zes minuten later liet Adam Maher een eigen doelpunt noteren.

De derby stond in het seizoen 2018-2019 niet op het programma en in het seizoen 2019-2020 kwam deze te vervallen door Covid-19.