Het had voor Navajo Bakboord opnieuw een mooie jeugdinterland moeten worden: de uitwedstrijd met Nederland onder 20 tegen de leeftijdsgenoten van Frankrijk. Maar het liep anders. Op het Centre Technique National, door de Fransen ‘de tempel van het voetbal’ genoemd, kwam de Heraclied zwaar geblesseerd uit de strijd. Ruim een jaar later is de 21-jarige verdediger nog altijd aan het revalideren, maar komt de volledige groepstraining in zicht. “Ik streef naar het behalen van korte termijndoelen, stap voor stap. Daar haal ik de positiviteit uit.”

Dit interview verscheen eerder in het nieuwe Heracles Magazine, dat deze maand op de mat viel bij seizoenkaarthouders en Herakids.

“Ik voelde een knak, het voelde meteen verkeerd”, zo keek Bakboord kort na het ongelukkige moment al terug op de situatie. De linksback van de Fransen kwam op, maar viel tijdens zijn actie op de buitenkant van de knie van Bakboord, die vervolgens naar binnen draaide. “De eerste dagen leek het mee te vallen, maar op de MRI zag het er erger uit. Daarna ben ik naar een kniespecialist geweest. Daar bleek dat de voorste kruisband was afgescheurd.”

Ups en downs

Bakboord beloofde na de nachtmerrie keihard te werken voor zijn herstel. Dat deed hij en dat doet hij nog steeds, maar niet zonder slag of stoot. “Het afgelopen jaar was er een van ups en downs. Ik ben meerdere keren geopereerd aan mijn knie en heb een aantal complicaties gehad. Dat heeft het hele traject van revalideren vertraagd. Ik heb op de rem moeten trappen om te laten onderzoeken wat er precies in mijn knie gaande is en hoe we daarmee om moeten gaan. Sinds eind oktober hebben we dat in beeld. Aan de hand daarvan heb ik samen met onze fysiotherapeuten een nieuw schema opgesteld. Eindelijk is de veldrevalidatie weer leidend en niet die van de gym. Ik sta dus weer veel op het veld, dat gaan we de komende periode verder uitbreiden.” Hoe lang zijn herstel nog duurt? Bakboord durft het niet te zeggen. “Ik bekijk het van dag tot dag. Na elke training monitoren we de reactie. Dan bepalen we: gaan we door of doen we een stapje terug?”

Contact

Bakboord onderhoudt veel contact met zijn teamgenoten, ondanks dat hij ze soms net misloopt. “Vanwege corona moeten we wat om elkaar heen werken wanneer ik een individueel programma heb. Dan traint de ploeg op het veld, dan ik. Maar ik heb veel contact met de jongens, ook toen ik de eerste maanden vooral in Amsterdam revalideerde. Begin december heb ik voor het eerst weer deels met de groep kunnen trainen. Het gevoel dat volledig deelnemen aan de groepstraining weer dichterbij komt is prettig.”

Optimistisch

‘Leerzaam en moeilijk’, dat zijn de woorden waarmee Bakboord de laatste twaalf maanden omschrijft. Hij heeft leren omgaan met de situatie en de tegenslagen en blijft optimistisch. “Er is een tijd geweest dat ik enorm heb uitgekeken naar het moment om weer met de fyio’s te trainen. Dat stadium is bereikt. Het volgende is helemaal aansluiten bij de groep. Ik doe het stap voor stap. Daar haal ik de positiviteit uit, ondanks dat het een moeilijke revalidatie is.” 

Het gaat nu goed met hem, zo verzekert hij. “Heel goed zelfs. Ik kijk ernaar uit om weer volledig met het team te mogen trainen.” Het spelen van wedstrijden is nog niet aan de orde. “Pas als ik helemaal met de groep train, is het maken van de eerste minuten iets om naar uit te kijken. Voor nu is dat nog te ver.”