Ondanks dat de ploeg geen wedstrijden speelde, was de afgelopen interlandperiode voor Jeremy Cijntje met Curaçao toch een gedenkwaardige. Want de buitenspeler van Heracles Almelo maakte kennis met een nieuwe bondscoach: Guus Hiddink. Met de Nederlandse coach aan het roer wil het land zich plaatsen voor het WK voetbal in 2022, een uitdaging waar Jeremy Cijntje met genoegen naar uitkijkt. “Mocht mijn kans komen, dan ga ik die met beide handen aangrijpen.”

“Best apart”, zo antwoordt Cijntje, die zich voor de tweede keer bij de nationale ploeg mocht melden, op de vraag hoe het is om Guus Hiddink als trainer te hebben. “Het is toch iemand die bij grote clubs heeft gezeten en een paar keer kampioen is geworden. Ik heb veel respect voor meneer Hiddink en kijk tegen hem op. Je wil dan als speler natuurlijk laten zien wie je bent.” 

Kennismaking

De interlandperiode werd door Hiddink benut om het team te leren kennen. Uitsluitend met trainingen, zonder wedstrijden. Cijntje: “Het was een kennismaking met het team en de nieuwe trainer. Hij kon zo zien hoe de ploeg ervoor staat. We stonden een week lang met een lach op ons gezicht op het veld. De trainingen waren pittig en serieus, maar er was genoeg ruimte voor wat spelletjes en plezier tussendoor. Af en toe deed ook de trainer even mee.”

Veel gesproken met Brandley Kuwas

Tijdens de trainingsweek heeft Cijntje veel gesproken met oud-Heraclied Brandley Kuwas. “Hij heeft veel dingen uitgelegd. Over het laten zien wie je als speler bent en hoe hij zijn tijd bij Heracles Almelo heeft beleefd bijvoorbeeld. Ook hij had veel geduld nodig voordat hij op het niveau zat van toen hij vertrok. Hij vertelde me dat ik me niet druk moet maken als ik nog niet veel speel, dat dat vanzelf komt als je elke training alles geeft en laat zien dat je een gevaarlijke speler bent in elke minuut die je op het veld staat.”

“Brandley heeft uiteindelijk een mooie stap kunnen maken”, vervolgt Cijntje. “Hij is echt een goede speler, dat heb ik nu opnieuw kunnen zien. Hij heeft ontzettend veel drive, legt risico in zijn spel en is niet bang om iets te proberen. Daar kan ik van leren. Samen met zijn woorden zijn dat dingen die je meeneemt. Dat doet je alleen maar goed.”

De weg naar Qatar

Samen met Brandley Kuwas en bondscoach Guus Hiddink hoopt Cijntje zich met Curaçao te gaan plaatsen voor het WK 2022. De ploeg moet daarvoor verschillende hordes nemen. De kwalificatie voor de CONCACAF-landen bestaat uit drie rondes. De eerste ronde, waarvan de wedstrijden in maart 2021 op de planning staan, is Curaçao ingedeeld in een groep met Guatemala, St Vincent en de Grenadines, Cuba en de Britse Maagdeneilanden. De groepswinnaar gaat naar de tweede ronde, een dubbele wedstrijd tegen een nummer één van een andere groep. Daarna volgt een finaleronde en mogelijk een intercontinentale play-off om plaatsing voor het WK in Qatar af te dwingen.

“Het zijn veel wedstrijden”, zegt Cijntje over de weg naar Qatar. “Maar het is leuk om vooruit te kijken. We willen ons natuurlijk kwalificeren voor het WK. Voor Curaçao is het een mooie kans om mee te doen voor plaatsing. Iedereen in het team wil er vol voor gaan. In maart spelen we de eerste wedstrijden. Of ik dan opnieuw bij de selectie zit? Mocht mijn kans komen, dan ga ik die met beide handen aangrijpen.”