Deze periode laten we sponsoren aan het woord over de laatste ontwikkelingen binnen hun bedrijf. Hierdoor blijven we ondanks de coronacrisis met elkaar in verbinding. Samen zijn we sterker.

Aan de telefoon hangt Pim Stulen, eigenaar van 101 Industriële Automatisering. In het verleden werkte Stulen acht jaar als software engineer en daarna twee jaar als projectleider. Hij kwam zijn huidige compagnon Edwin Jansen tegen bij een gezamenlijke klant. Onder de naam 101 Industriële Automatisering zijn ze samen gaan ondernemen. Inmiddels hebben ze zeven software engineers in dienst en is het bedrijf doorgegroeid tot een technisch hoogstaande organisatie die complexe uitdagingen kan aangaan.

Wat doet 101 Industriële Automatisering?

“We ontwikkelen software voor de industriële automatisering. Onze focus ligt op food processing, product handling en robotica. Bij food processing moet men denken aan de zakjes sla in de supermarkt die drie keer zijn gewassen in ijswater tot het schoonmaken van transportleidingen in de fabriek. Met betrekking tot product handling verpakken we onder andere salades en sturen we producten van de ene naar de andere kant van het productieproces. Tevens doen we procesoptimalisaties. We onderzoeken hoe productielijnen geoptimaliseerd kunnen worden door bijvoorbeeld camera’s of robots toe te voegen. Puur en alleen door het ontwikkelen en toepassen van software die we maken. We doen dit door gebruik te maken van een flexibele schil. Daarnaast bieden we afstudeerders en stagiaires de kans om bij ons aan het werk te gaan. Studenten worden hier behandeld als volwaardige werknemers. We nemen ze mee naar bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten.”

Hoe hebben jullie de afgelopen maanden beleefd?

“Door de coronacrisis zijn bepaalde projecten in de ijskast gezet. Als gevolg daarvan hadden onze software engineers uren over. Samen zijn we gaan kijken naar nieuwe innovaties. In de praktijk zien we dat bedrijven nog gebruikmaken van oude machines terwijl hun productieproces 24/7 draait. We kwamen op het idee om de oude besturingen van deze machines te vervangen voor nieuwe besturingen en de software slim te maken. Door onze slimme software weten we wanneer motoren kapot gaan, kunnen producten tijdig ingekocht worden en wordt de continuïteit van productieprocessen gewaarborgd. Zo kunnen bedrijven een hogere output creëren met een oude machine, worden omsteltijden lager en de constante kwaliteit beter. Investeren in een nieuwe machine is duur, terwijl met een geoptimaliseerde machine net zoveel geproduceerd kan worden als met een nieuwe machine. We maken industriële processen slimmer, sneller en solide.”

Wat zijn jullie grootste uitdagingen het komende jaar?

“Onze grootste uitdaging is om vakkundig personeel te vinden. Daarom besteden we ook veel aandacht aan onze afstudeerders en stagiaires. Die vertellen vervolgens enthousiast aan hun medestudenten wat voor een geweldig mooi bedrijf 101 Industriële Automatisering is. Tot nu toe zijn al onze afstudeerders bij ons werkzaam gebleven. Vorig seizoen zijn we aangesloten bij het innovatie-initiatief van Heracles Almelo. Via dit netwerk komen we in contact met bedrijven en mensen op bepaalde posities waar we anders niet mee in contact komen. Het kleinbedrijf kan in contact komen met grote bedrijven, dat is heel krachtig. Verder leren we van de andere partijen en zijn we met onze technische kennis zelf ook een mooie toevoeging op het netwerk.”

“We maken industriële processen slimmer, sneller en solide.”

Pim Stulen