Een toptalentenacademie worden voor de regio. Dat is het doel van de FC Twente/Heracles Academie. Vandaag, woensdag 1 juli, gaat de vernieuwde samenwerking van de opleiding officieel van start. “We willen hier de voetballer van de toekomst opleiden”, zegt Manager Academie Dominique Scholten.

FC Twente en Heracles Almelo werken al zeventien jaar samen binnen de voetbalacademie. De laatste jaren gebeurde dat voornamelijk onder de vlag van FC Twente. Maar met ingang van 1 juli geven beide clubs op gelijkwaardige basis invulling aan de jeugdopleiding. De vernieuwde opleiding zal gaan fungeren als een aparte BV. Bij de nieuwe ingeslagen weg, hoort ook een nieuwe visie. De afgelopen maanden hebben de directies van FC Twente en Heracles Almelo, samen met Dominique Scholten – per 1 april overgekomen van N.E.C. – een koers uitgestippeld die het DNA van de FC Twente/Heracles Academie moet gaan vormen.

“We hebben een plan opgesteld waar we over vijf jaar willen staan”, legt Scholten uit. “Dit geeft ons richting bij de keuzes waar we voor komen te staan. We zullen samen enorm veel werk moeten verzetten om dit voor elkaar te krijgen. De eerste stappen zijn inmiddels gezet. De komende jaren willen we de opleiding stap voor stap verder ontwikkelen.

Persoon op één
Dominique Scholten en de pas aangestelde Hoofd Ontwikkeling & Prestatie Iddo Roscher geloven beiden in de kracht van mensen. De focus van de FC Twente/Heracles Academie zal de komende jaren daarom liggen op het individu. “De persoon staat bij ons op één”, zegt Scholten. “Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van succesvolle mensen: dat is waarvoor ik iedere morgen uit bed kom. Dat gebeurt natuurlijk op sportief vlak, maar minstens zo belangrijk vinden we de ontwikkeling die onze spelers als mens doormaken. Er is immers maar een heel klein deel van de talenten dat doorstroomt naar het eerste elftal. We willen onze spelers leren zelfstandig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen opleiding, te kunnen reflecteren, samen te werken, te plannen en door te zetten. De persoonlijke ontwikkeling is een van de belangrijkste pijlers binnen de opleiding. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor de trainers en overige medewerkers. Ook zij zullen mensen om zich heen krijgen om advies aan te vragen, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen.”

Manager Academie – Dominique Scholten

Een veilige omgeving waarin ruimte is om fouten te mogen maken is daarbij essentieel. Scholten: “Natuurlijk zullen onze talenten te maken krijgen met kritiek van hun trainers, maar ook dat gebeurt alleen met het idee om spelers te laten groeien. Belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling is dat we onze mensen én hun karakter nog beter leren kennen. Onze spelers moeten zichzelf beter leren kennen, daarbij moeten wij weten wat er in de thuissituatie speelt, op school. Tegen welke problemen ze aanlopen. Als we ons in de spelers verdiepen en hun gedrag begrijpen, kunnen we ze nog beter begeleiden, waardoor ze zich nog beter zullen ontwikkelen.”

Voetballer van de toekomst
Voetbal zal daarbij altijd de rode draad zijn. Daarmee komt Scholten bij een andere belangrijke pijler. “We willen hier de voetballer van de toekomst opleiden”, zegt hij. “Spelers met een sterke persoonlijkheid, die Eredivisie proof zijn en flexibel zijn in verschillende speelwijzen en spelprincipes. Met de manier van opleiden die we voor ogen hebben, willen we hardwerkende spelers ontwikkelen. Jongens die niet investeren in luxe, maar in hun eigen ontwikkeling.”

Belangrijk daarbij is dat de spelers perspectief zien om door te breken in de eerste elftallen. “Dat is essentieel”, zegt Scholten. “Om spelers uit de eigen opleiding in het stadion te zien spelen is ook een stimulans voor de jongens die nog in de opleiding zitten. Over hoe dat perspectief eruitziet zullen we geregeld sparren met de technisch directeuren van beide clubs.”

Ambitie
De uiteindelijke ambitie van de FC Twente/Heracles Academie is dat de selecties van FC Twente en Heracles Almelo over vijf jaar voor twintig procent bestaan uit spelers die voortkomen uit de gezamenlijke academie en dat vijf van hen een basisplaats hebben bij een van beide clubs. Scholten vult daarop aan: “We willen de toptalentenacademie van de regio worden. Dat de fans in de Grolsch Veste en op Erve Asito juichen voor regionale jongens die we zelf hebben opgeleid. Als je kijkt naar het gebied waar we ons in bevinden, moet dat een haalbare ambitie zijn.”

Verbinding zoeken met omgeving
De FC Twente/Heracles Academie wil een zichtbaar onderdeel worden van beide voetbalclubs. Mede daarom gaat de FC Twente/Heracles Academie een eigen communicatieplatform ontwikkelen, waar alle informatie over de academie terug te vinden is. Ook wil Dominique Scholten nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de regio. Met het bedrijfsleven, maar vooral met de amateurverenigingen. “Via hen komen onze talenten binnen. Daar willen we iets voor terugdoen. Denk daarbij aan trainers die advies kunnen vragen aan onze trainers, of aan hoofden van jeugdopleidingen die de hulp in kunnen schakelen van onze Hoofd Ontwikkeling & Prestatie Iddo Roscher, om zo als vereniging ook stappen te kunnen zetten. Let wel, er is enorm veel werk te doen, we zullen dit allemaal gefaseerd gaan aanpakken de komende jaren.”

Hoofd Ontwikkeling & Prestatie – Iddo Roscher