Net als vele andere Heraclieden steunt ook supporter Herman Kleisen de club met het verlengen van zijn seizoenkaart. Maar deze seizoenkaartverlenging heeft een bijzonder tintje. Want de 69-jarige Kleisen gaat voor zijn zestigste jaar op de tribune van Heracles Almelo, een diamanten jubileum. “Heracles Almelo is een cultuurclub, het hoort erbij.”

“Het wordt mijn zestigste jaar”, zegt Kleisen vol trots wanneer hij in de FanServiceShop op het punt staat om zijn seizoenkaart opnieuw te verlengen. Vanaf het moment dat de seizoenkaart in het leven werd geroepen, beschikt Kleisen erover. “Ik kwam hier al als kleine jongen. Maar in de jaren zestig bestonden er nog geen seizoenkaarten. Toen stonden we iedere wedstrijd in rijen dik voor de vijf of zes houten hokjes om onze kaartjes te kopen. We zaten in die tijd zo met twintigduizend mensen in het stadion, dat was heel bijzonder.”

Nu zit Kleisen in vak D, op de eerste ring rond de middenlijn. Hij zit er samen met zijn familie, een vaste plek sinds de oplevering van het stadion in 1999. “In de begintijd heb ik wel even moeten wennen aan dat nieuwe stadion”, vertelt Kleisen. “We kwamen van de Bornsestraat, alles was nieuw. De meest recente verbouwing – die van 2015 – spreekt me veel meer aan.”

Debuut tegen DHC

Terug naar de jaren zestig. Kleisen bezoekt Heracles Almelo voor het eerst in een thuiswedstrijd tegen het Delftse DHC. De datum is 11 september 1960, weet Kleisen nog precies. Speciaal voor vandaag heeft hij alle wedstrijden die hij heeft bezocht opgeschreven in een schrift, inclusief uitslag en doelpuntenmakers. “Heracles won de wedstrijd tegen DHC met 3-1. Het was een prachtige ervaring. Tot die tijd kende ik het voetbal alleen maar van de radio, waar je met het krakende geluid van Langs de Lijn de wedstrijdverslagen hoorde. Daar moest je het mee doen, samen met het wekelijkse half uurtje NTS Sport op televisie. Dat je dan echt naar de wedstrijden ging was iets heel bijzonders.”

Speciaal voor vandaag heeft Kleisen alle wedstrijden die hij heeft bezocht opgeschreven in een schrift, inclusief uitslag en doelpuntenmakers.

Schuman

“Mijn mooiste herinnering? Dat is deze”, zegt Kleisen zonder aarzeling terwijl hij met zijn vinger tikt op de kampioenschaal van 1962, die als afbeelding prijkt op de desk van de FanServiceShop. “Het was het seizoen van de 1-0 overwinning op sc Heerenveen waarin Joop Schuman het enige doelpunt maakte. Dat weet ik nog goed, het was op mijn verjaardag. Het was bom- en bomvol. Mensen zaten op oude primitieve bankjes, vlak achter de boarding en de kinderen daar zelfs voor. Dat kon toen nog. Schuman maakte die dag zijn 43e doelpunt, hoewel er met dat aantal later nog veel gegoocheld is.”

“Mijn mooiste herinnering? Dat is deze”, zegt Kleisen zonder aarzeling terwijl hij met zijn vinger tikt op de kampioenschaal van 1962, die als afbeelding prijkt op de desk van de FanServiceShop.

Schuman is de beste speler die Kleisen ooit in Heracles Almelo-shirt heeft gezien. “Spelers van de tegenstander deden het in hun broek wanneer ze hem alleen nog maar zagen. Een weergaloze voetballer.” Kleisen zet zijn woorden kracht bij, legt zijn seizoenkaart even op de balie en neemt een schietende houding à la Schuman aan. “En dan haalde hij altijd zó uit”, zegt Kleisen met verheffende stem.

Kleisen haalt nog veel meer herinneringen op. Samen met oud-doelman Arend Steunenberg, die speciaal voor dit moment met Kleisen naar het stadion is gekomen, praten ze over vroegere tijden. Over Schuman natuurlijk, maar ook namen als Guusje Hoevenberg, ‘Hennie Huls uit Borne’ en Joop den Dekker passeren de revue.

Vanzelfsprekend

Dat Kleisen er ook in tijden van Pröpper, Breukers en Dessers volgend seizoen ondanks de coronacrisis gewoon weer bij is, is een vanzelfsprekendheid. “Ik ga gewoon verlengen. Heracles Almelo is een cultuurclub, het hoort erbij. Deze club kent een verstandig beleid, ook in financieel opzicht. Dat maakt het dat ik er alle vertrouwen in heb. Ik steun de club in elk geval weer.”

Kleisen heeft zijn seizoenkaart verlengd en gaat voor zijn diamanten jubileum.

𝙒𝙖𝙩 𝙚𝙧 𝙤𝙤𝙠 𝙯𝙖𝙡 𝙜𝙚𝙗𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣
𝘿𝙚𝙯𝙚 𝙘𝙡𝙪𝙗 𝙨𝙩𝙖𝙖𝙩 𝙗𝙞𝙟 𝙤𝙣𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙤𝙥