Deze periode laten we sponsoren aan het woord over de invloeden van de coronacrisis op het persoonlijke en zakelijke leven. Hierdoor blijven we met elkaar in verbinding en kunnen we anderen in deze moeilijke tijd steunen en helpen. Samen zijn we sterker.

Aan de telefoon hangt Bastiaan Egberink, eigenaar van Handelscentrum Egberink. Net als meer dan dertig sponsoren heeft ook Egberink al laten blijken dat hij van tegemoetkoming niks wil weten en full support lid blijft van de Heracles Almelo BusinessClub. Komend seizoen komt één van zijn twee business seats op naam van MetPeople, het bedrijf van echtgenote Anne Marije Egberink-Hollander.

Hoe kijk je persoonlijk naar de coronacrisis?

“Een crisis van deze omvang zag niemand aankomen, wij ook niet. Persoonlijk denk ik niet dat deze crisis ook maar voor iemand goed kan zijn. Zakelijk gezien valt het voor ons gelukkig nog mee. Mensen die werkzaam zijn in de horeca of in de evenementenbranche hebben het heel zwaar. Voor ondernemers zijn de leuke kanten van het ondernemerschap er wel af. Ik vind het bijvoorbeeld heel jammer dat we nu niet naar de voetbal kunnen en dat er geen netwerkborrels worden georganiseerd.”

Wat betekent de coronacrisis voor jouw business?

“Handelscentrum Egberink koopt auto’s door heel Europa en levert die aan grote autodealers of -holdings. Toen de coronacrisis begon hebben we eerst in kaart gebracht wat er allemaal nog in het buitenland stond en of we deze auto’s nog naar Nederland konden krijgen. Dat was voor ons het belangrijkste, die omzet wil je namelijk niet mislopen. Dat ging gelukkig allemaal goed. Verder hebben we in zeker opzicht geluk gehad dat de Nederlandse overheid een intelligente lockdown heeft doorgevoerd en niet volledig op slot is gegaan. Hierdoor kunnen mensen nog de deur uit en een auto kopen. De handelsprijzen hebben een dipje gehad, maar zijn alweer terug op het oude niveau. Qua omzet gaat het eigenlijk niet veel slechter dan vorig jaar. Alles bij elkaar genomen ben ik gematigd positief over de toekomst.”

Wat doe je om deze tijd zo goed mogelijk door te komen?

“Normaal gesproken hebben we een vaste kring met afnemers die je belt wanneer je een nieuwe partij auto’s in de aanbieding hebt. Heel af en toe belden we wat andere bedrijven. Dat heeft ons eerlijk gezegd een beetje bedrijfslui gemaakt. We bleven in de bekende kringen van grote dealers hangen. Door de coronacrisis hebben de meeste holdings een stop gezet op hun inkoop. Na twee weken afwachten hebben we actiever acquisitie moeten plegen. Dat heeft ons een aantal nieuwe klanten opgeleverd, die inmiddels ook de tweede en derde auto hebben afgenomen. Dat zijn met name de kleinere dealers, die gaan wel gewoon door. Wat dat betreft heeft deze crisis ons wel op scherp gezet.”

Wat kunnen we namens jou onder de aandacht brengen bij het netwerk van Heracles Almelo?

“Namens mij eigenlijk niet zoveel. Maar één van mijn twee business seats komt komend seizoen op naam te staan van MetPeople, het bedrijf van mijn echtgenote Anne Marije. Zij levert HR-advies voor MKB-bedrijven en is daarnaast een geregistreerd mediator voor arbeidsconflicten. In deze periode zijn beide facetten van haar werk actueel. Werkgevers vragen haar bijvoorbeeld naar de richtlijnen voor thuiswerken en hoe werknemers de combinatie werk en privé in balans kunnen houden. Bij zakelijke conflicten waarbij beide partijen niet direct de gang naar de rechter willen zetten, is mediation de oplossing.”

“De coronacrisis heeft onze organisatie op scherp gezet en nieuwe klanten opgeleverd.”

Bastiaan Egberink