Vandaag, zondag 26 april, stond de derby Heracles Almelo – FC Twente op het programma. Samen met Lennart Czyborra, die Heracles Almelo afgelopen winter verruilde voor Atalanta Bergamo, blikken we terug op de derby die eerder dit seizoen werd gespeeld.

“Ik zal mijn eerste echte derby niet snel meer vergeten”, zegt Lennart Czyborra vanuit Bergamo. “Met de jeugdelftallen van Schalke 04 heb ik meerdere wedstrijden tegen Borussia Dortmund gespeeld. Ook met het tweede elftal aan het begin van mijn periode in Almelo speelden we twee keer tegen FC Twente. Zelfs in die wedstrijden voelde het beladen.”

Motivatie
“Ik kan me de voorbereiding richting de derby nog goed herinneren”, vervolgt Czyborra. “We kregen video’s te zien van supporters met hoogte- en dieptepunten tegen FC Twente. Natuurlijk hadden de ervaren spelers zoals Robin Pröpper en Tim Breukers wel eens een derby gespeeld, maar voor veel jongens was dit nieuw.”

“Achteraf vroeg Frank Wormuth wat we van deze video’s vonden. Iedereen reageerde positief. We hebben het seizoen meerdere motivatievideo’s gekregen en volgens mij vervolgens alles gewonnen.”

Beladen sfeer
Lennart Czyborra maakte deel uit van een niet te vergeten avond: “Persoonlijk word ik extra gemotiveerd door uitwedstrijden. Een bijna volledig stadion dat tegen jou is, heerlijk. De derby was extra beladen. FC Twente heeft een groot stadion, ook waren onze supporters er later waardoor de warming-up speciaal is. Op zo’n moment moet je je dan focussen op je eigen spel, in plaats van het publiek en de sfeer.”

“We kwamen 1-0 achter na een paar minuten. Ik reken mezelf dat doelpunt wel aan”, vervolgt de 20-jarige linkspoot. “Ik stond een aantal meter achter onze laatste man. Ik probeerde nog uit te stappen, maar volgens mij was het net te laat. De speler van FC Twente ontsnapte aan buitenspel en maakte het openingsdoelpunt.”

“Op zo’n moment ben je boos op jezelf. Focussen en doorgaan. Iedereen geloofde dat we snel de gelijkmaker konden maken. Vlak voor rust viel de aansluitingstreffer en enkele minuten later maakte Mauro Jr. zelfs 1-2. Dan ga je met een lekker gevoel de kleedkamers in.”

Beslissende doelpunt
Lennart Czyborra: “We begonnen goed de tweede helft. Een solide tweede helft. In de 80e minuut kreeg ik de bal van Alexander Merkel. Ik kon geen kant op dus de bal moest voor, richting Cyriel Dessers. Het probleem was dat alleen Mauro Jr., de kleinste van het veld, daar stond. Ik gooide de bal perfect voor en Mauro Jr. kopte binnen.”
“We wisten dat nog alles mogelijk was, zo gaven we ook een voorsprong weg in de laatste minuten in Sittard” vervolgt Lennart Czyborra.

“Het vieren van de overwinning was een persoonlijk hoogtepunt voor mij”

Lennart Czyborra

Persoonlijk hoogtepunt
“We bleven op onze hoede, ondanks dat toch de 2-3 viel” blikt hij terug. “Het fluitsignaal klonk en we hadden gewonnen. Een geweldig gevoel, zo anders dan een normale overwinning. Na de wedstrijd geloofde je het pas echt, je zag de ontlading bij de supporters. De kleedkamer was een gekkenhuis. Het vieren van de overwinning samen met al onze supporters bij het stadion is een persoonlijk hoogtepunt voor mij. Mijn mooiste moment bij Heracles Almelo.”

Kijk vanaf 12.00 uur vanmiddag de derby tegen FC Twente terug via ons YouTube-kanaal.