Nu er geen voetbal is en de spelers thuis zitten, moeten ze toch hun conditie op peil houden. Hoe doen ze dat en wie zorgt ervoor dat ze in beweging blijven? Performance coach Colin de Graaf is daarvoor verantwoordelijk en vertelt over de werkwijze in de tijd van de coronacrisis.

“Afgezien van de omstandigheden gaat het prima. Het is even wennen, maar we komen er goed uit”, vertelt de 27-jarige De Graaf. Hij zorgt ervoor dat de spelers alsnog blijven bewegen, ook al zitten ze thuis. “Afgelopen woensdag hebben we een live teamtraining gedaan via Zoom, een videoconferentieplatform. Dat is een mooie manier om met het team in contact te komen en elkaar even te zien. Zo krijg je alsnog het gevoel dat je onderdeel bent van het team.”

Het team
“Normaal zijn de spelers voetbal tactisch bezig, alleen nu hebben ze die mogelijkheid niet”, vervolgt De Graaf. “Het is dus belangrijk dat de spelers hun fysiek zo goed mogelijk onderhouden. Ze zijn dagelijks thuis bezig met kracht- en conditieoefeningen. De manier waarop verschilt, het is een interval-, duur-, of sprinttraining. Veel van deze trainingen kunnen ze thuis doen, of wanneer het rustig is op straat. Ik heb veel contact met de jongens om vragen te beantwoorden en ze te assisteren bij oefeningen. Natuurlijk werkt het via een scherm anders, maar het functioneert wel.”

Tips voor thuis
Aangezien nu veel mensen thuis zitten, vroegen we De Graaf enkele tips vanuit zijn perspectief. “Het is belangrijk om fit te blijven, juist als je thuis zit. Want ook voor niet-topsporters is de dagelijkste beweging essentieel. Je kan op internet duizenden programma’s vinden die je thuis kan volgen. Zo kan je oefeningen met lichaamsgewicht doen of even een korte wandeling maken. En misschien nog wel belangrijker: ook al zit je dichterbij de koelkast, ga niet extra eten.”