Na drie seizoenen in het zwart-wit verruilt Niels Leemhuis Heracles Almelo komende zomer voor amateurvereniging Excelsior’31 uit Rijssen. De 22-jarige middenvelder debuteerde op 29 april 2018 voor Heracles Almelo in de Eredivisie tegen FC Utrecht en kwam ook een week later in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam nog op het hoogste niveau in actie. Nu kiest hij voor een avontuur in de derde divisie van het amateurvoetbal.

“De reacties zijn wisselend, maar iedereen respecteert de keuze”, vertelt Leemhuis over zijn overstap die afgelopen week wereldkundig werd. “Ik heb twee keer in de basis gestaan, maar speelde verder vooral in het tweede elftal. Ik had gehoopt de lijn van de minuten in de Eredivisie door te trekken, maar vanwege blessures is dat er niet van gekomen.”

“Mijn contract bij Heracles Almelo loopt na dit seizoen af”, vervolgt Leemhuis. “Ik had twee opties: wachten op een club uit de Keuken Kampioen Divisie of een gaan voor een maatschappelijke carrière in combinatie met het spelen bij een amateurclub. Ik heb gekozen voor dat laatste, omdat een amateurclub de selectie eerder rond heeft en ik ook nog zo hoog mogelijk wil spelen. Het voelt als de juiste stap. De keuze is versterkt door het goede gevoel dat ik heb bij Excelsior’31.”

Met zijn keuze krijgt Leemhuis de gelegenheid zijn studie Sportkunde aan het Windesheim in Zwolle af te ronden. Hij is al in het bezit van zijn propedeuse en wilde altijd al zijn studie afronden. Nu krijgt hij daarvoor meer tijd, ziet hij. “Dat Excelsior’31 op zaterdag speelt, komt goed uit in verband met mijn studie. Het is niet zo dat ik daarom bewust de keuze voor een zaterdagclub heb gemaakt, maar het sluit nu wel mooi op elkaar aan.”

Alvast vooruitkijkend naar volgend seizoen, hoopt Leemhuis met zijn nieuwe ploeg zo hoog mogelijk te eindigen. “Ik heb al een aantal wedstrijden gezien. Er zit veel voetbal in de ploeg en ik kijk ernaar uit om met het team attractief voetbal te spelen.”

Voor nu wachten Leemhuis’ laatste maanden in dienst van Heracles Almelo. Een mooie tijd komt bijna tot zijn einde. “Ik ben Heracles Almelo ontzettend dankbaar voor de kansen die ze mij geboden hebben. Voor mij is een droom uitgekomen. Ik heb een hele mooie tijd gehad en ben trots en blij dat ik voor de club heb mogen spelen.”