FC Twente en Heracles Almelo gaan met ingang van het nieuwe seizoen op gelijkwaardige basis invulling geven aan de jeugdopleiding. De hernieuwde overeenkomst kent een duur van tien jaar. Het doel van de FC Twente/Heracles Academie is het opleiden van regionaal voetbaltalent.

“De Academie moet een aantrekkelijk alternatief worden ten opzichte van de concurrentie”, zegt Technisch Directeur van FC Twente Ted van Leeuwen. “Het doel is om sterke persoonlijkheden op te leiden door de jeugdspelers maatwerk te leveren binnen onze opleiding. We streven ernaar om met alle elftallen op het hoogste niveau te voetballen en een echte rol te spelen. Uniek in Nederland is dat er twee uitstroommogelijkheden zijn naar eerste elftallen van een BVO.”

Tim Gilissen, Technisch Manager van Heracles Almelo: “De regio is te klein voor twee academies op niveau. In het belang van het regionale talent geloven we dan meer in samenwerken dan in concurreren. We hebben goede afspraken met elkaar gemaakt en zijn van mening dat de Academie gebaat is bij stabiliteit en duurzame keuzes. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om dit te realiseren.”

Gelijkwaardige invulling

Paul van der Kraan, Algemeen Directeur van FC Twente: “Wij wilden nieuwe afspraken maken over de verhoudingen binnen de gezamenlijke jeugdopleiding, die sinds de start in 2003 zijn scheefgegroeid. We gaan een samenwerking aan op basis van gelijkwaardige invulling, ook wat betreft de financiële bijdrage vanuit beide clubs.”

Algemeen Directeur van Heracles Almelo Rob Toussaint: “We zetten in op kwaliteit en creativiteit. We denken dat een gezamenlijke Academie goed is voor de hele regio. Daarom willen we krachten en kansen bundelen. We gaan de mogelijkheden onderzoeken om samen te werken met amateurverenigingen, scholen en ondernemers in Twente.”

Organisatie

Het bestuur van de Academie wordt gevormd door de Algemeen Directeuren en technisch eindverantwoordelijken van FC Twente en Heracles Almelo. De operationele dagelijkse leiding is in handen van de Hoofd Opleiding en Manager Opleiding. Voor die laatste functie werd onlangs Dominique Scholten aangesteld.

Locatie

De trainings- en wedstrijdlocatie van de Academie zal komend seizoen niet veranderen. De jongste jeugdteams trainen op Sportcampus Diekman Enschede. De bovenbouw traint op het Trainingscentrum in Hengelo. De teams spelen hun wedstrijden op het Trainingscentrum. Ook bestaat de mogelijkheid dat wedstrijden worden gespeeld op Erve Asito, het stadion van Heracles Almelo.