Deze week staat in het teken van Opleiden en Ontwikkelen. In deze themaweek brengen we verschillende maatschappelijke activiteiten van Heracles Almelo onder de aandacht. De gemeenschappelijke deler van deze activiteiten: opleiden en ontwikkelen.

Heracles Almelo start deze vrijdag met Heracles inside. De club gaat (voetbal)trainingen verzorgen binnen de muren van de penitentiaire inrichting (PI) Almelo. Niet om gedetineerden te scouten voor het eerste elftal, maar om ze te helpen met hun re-integratie in de samenleving. Via de maatschappelijke tak Heracles Inside wordt een groep van twaalf gedetineerden onder handen genomen. Wanneer de gevangenen met succes het traject van Heracles Inside doorlopen, maken ze kans om na detentie een baan te krijgen via het netwerk van de BusinessClubleden van Heracles Almelo.

Het gevangenisproject ‘Heracles Inside’ is een initiatief van Heracles Almelo, in samenwerking met BusinessClubsponsor Current Werkt, amateurclub AVC Heracles en PI Almelo. “Met Heracles Inside zetten we ons in voor personen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken”, zegt voetbaltrainer Peter van Meerten. “Dit geldt bijvoorbeeld voor gedetineerden. Ze zitten tijdelijk een straf uit, maar de maatschappij en zij zelf hebben er baat bij wanneer ze na hun detentie weer op een fatsoenlijke manier onderdeel kunnen uitmaken van de samenleving. Werk en dus inkomen is daarbij een heel belangrijke factor. Wij gaan ze daarbij helpen.”

Stefan Gijben, projectleider namens PI Almelo: “Gedetineerden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan het project Heracles Inside. Zo moeten ze goed gedrag vertonen, gemotiveerd zijn, een korte straf hebben of in de laatste fase van hun detentie zitten. Personen die veroordeeld zijn voor een zedendelict of geruchtmakende zaak zijn uitgesloten van deelname.”

De aftrap van het project is vrijdag 6 maart. Door trainer Peter van Meerten van Heracles Inside wordt, samen met medewerkers van de gevangenis in Almelo, acht weken lang diverse trainingen gegeven aan een groep deelnemende gedetineerden. Dit gebeurt op basis van de kernwaarden van Heracles Inside, zoals betrokkenheid, discipline, samenwerken en respect. Het gaat niet alleen om voetbaltrainingen, maar er wordt – samen met een ervaringsdeskundige – ook gesproken over de gevolgen van detentie en hoe je kunt voorkomen dat je terugvalt in crimineel gedrag. En de gedetineerden krijgen trainingen om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren.

Onderdeel van het project is dat de gedetineerden de opleiding Leider Sportieve Recreatie gaan volgen. Deze internationaal erkende opleiding levert de deelnemers de nodige ervaring en een certificaat op  waarmee ze actief kunnen zijn in het verenigingsleven van een sportclub.

Ook voor het succesvol afronden van het project Heracles Inside ontvangen de deelnemende gedetineerden een certificaat. Bovendien gaan ze als afsluiting voetballen tegen een team van de BusinessClub van Heracles Almelo. En ze maken – dat is het doel van het project – via Current Werkt kans op een baan. Current Werkt zal hierin ook het netwerk van de BusinessClub betrekken. Het project is gebaseerd op ervaringen in Engeland. Stefan Gijben (PI Almelo): “Verschillende clubs in de Premier League hebben maatschappelijke projecten waarbij wordt samengewerkt met gevangenissen. Vaak met veel succes.”

Komende zondag vormt de wedstrijd Heracles Almelo – RKC Waalwijk het slotstuk van de themaweek Opleiden en Ontwikkelen. Bij dit duel zijn verschillende betrokken partijen en personen te gast. Bovendien geldt voor kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar een speciaal actietarief van €5,-. Klik hier om kaarten te kopen voor dit duel.