Heracles Almelo speelt in de vijfentwintigste ronde van de Eredivisie uit tegen ADO Den Haag. Het wordt de achttiende keer dat beide ploegen elkaar treffen op het hoogste niveau. De balans tot nu toe is vijf keer winst, acht keer verlies en vier keer gelijk.

ADO – Heracles in de jaren zestig

Het eerste treffen vond plaats op 9 september 1962 en eindigde in een zege voor de thuisclub. Piet de Zoete nam de enige treffer voor zijn rekening. De editie van 18 mei 1964 eindigde in 2-2. Henk Houwaart en Kees Aarts scoorden namens ADO. Koos Knoef nam beide Almelose treffers voor zijn rekening. Het duel gespeeld op 25 april 1965 werd beslist door een doelpunt van Kees Aarts en een benutte penalty van Jan Valerius: 2-0. Het laatste duel in deze periode werd gespeeld op 16 februari 1966 en eindigde wederom in 2-2. Freek van der Lee en Piet van Miert scoorden namens de thuisclub. Koos Knoef en Sietze Veen deden hetzelfde namens Heracles Almelo.

Laatste duels in het Zuiderpark

Het duurde vervolgens tot 20 augustus 2005 voordat dit duel weer in de Eredivisie werd gespeeld. De thuisclub kwam op voorsprong door een treffer van Geert den Ouden maar de inbreng van de destijds debuterende Sota Hirayama deed de wedstrijd kantelen.Zijn twee doelpunten bezorgden Heracles Almelo de zege.

De editie van 28 oktober 2006 betekende het laatste optreden van Heracles Almelo in het Zuiderpark. De formatie bleef aanvankelijk gemakkelijk overeind maar in de 56ste minuut kwam ADO Den Haag op voorsprong door een doelpunt van Santi Kolk. Een minuut later kreeg Everton Ramos da Silva een rode kaart en daarmee was het duel beslist. Eljero Elia tikte kort voor tijd de 2-0 binnen.

Doelpunt niet toegekend

Heracles Almelo was op 17 januari 2009 voor het eerst te gast in het nieuwe stadion. De thuisclub nam twee keer een voorsprong door treffers van Karim Soltani en Timothy Derijck. Ricky van den Bergh en Emmanuel Boakye namen de Almelose doelpunten voor hun rekening. In de slotminuut leek de 2-3 een feit dankzij een rake kopbal van Vojtech Schulmeister. Robert Zwinkels keerde de inzet pas achter de doellijn maar het arbitrale trio van dienst nam dit niet waar en de treffer werd niet toegekend.

Heracles Almelo kwam in 2009 nog een keer op bezoek en boekte op 13 december een overtuigende zege. Bas Dost scoorde in de eerste helft twee keer en na de rust deed Danny Buijs iets terug namens de thuisclub. In de slotfase kreeg de zege extra cachet door de doelpunten van Marko Vejinovic en Willie Overtoom.

Drie keer winst voor ADO Den Haag

Heracles Almelo kwam op 25 september 2010 na zeventien minuten op voorsprong door een treffer van Glynor Plet. De thuisclub boog de achterstand nog voor de rust om in een voorsprong. Lex Immers scoorde in 29ste minuut met een snoeihard schot en Dmitry Bulykin trof in de 44ste minuut doel met een kopbal. Heracles Almelo kwam in de 66ste minuut langszij door een vlammend schot van Everton Ramos da Silva maar vier minuten later kon Dmitry Bulykin ongehinderd de winnende treffer inkoppen.

ADO Den Haag wist ook de editie van 9 december 2011 in winst om te zetten. Mike van Duinen opende na acht minuten de score na een foutieve terugspeelbal en negen minuten voor tijd bepaalde Lex Immers met een afstandsschot de eindstand op 2-0. De editie van 3 maart 2013 eindigde in 3-1. Mike van Duinen opende in de 65ste minuut de score en Geoffrey Castillion tekende een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker. ADO Den Haag sloeg in de laatste tien minuten toe door de treffers van Mike van Duinen en Tjaronn Chery. Geoffrey Castillion mikte in blessuretijd op de paal

Inhaalslag Heracles Almelo

De daaropvolgende drie duels werden gewonnen. De editie van 4 februari 2014 eindigde in een overtuigende 0-3. Bryan Linssen trof na twee minuten het doel en in het vervolg van de wedstrijd wist Mark Uth nog twee keer te scoren. Wout Weghorst brak het duel van 15 maart 2015 na vier minuten open. Mike van Duinen scoorde vlak voor de rust de gelijkmaker maar in de tweede helft stelde Heracles Almelo de zege veilig dankzij de doelpunten van Denni Avdic en Iliass Bel Hassani.

De wedstrijd gespeeld op 13 september 2015 eindigde in 0-1. Cruciaal was de 38ste minuut. Een treffer van Mike Havenaar werd afgekeurd omdat de spits een overtreding beging en in de aansluitende tegenaanval wist Wout Weghorst te scoren met een kopbal van grote afstand. Het bleef tot het einde spannend. Danny Bakker kopte in de slotfase nog op de lat en Oussama Tannane miste in blessuretijd toen hij oog in oog stond met doelman Martin Hansen.

Het duel van 28 augustus 2016 eindigde onbeslist. Robin Gosens zette Heracles Almelo in de achttiende minuut op voorsprong en tien minuten later tekende Mike Havenaar voor de gelijkmaker. De aanvaller van ADO Den Haag miste tien minuten voor tijd nog een strafschop.

Recente duels

De editie van 19 november 2017 eindigde in 4-1. Heracles Almelo nam na tien minuten een voorsprong via Reuven Niemeijer. Melvyn Lorentzen tekende nog voor het half uur voor de gelijkmaker. In de slotfase ging het mis. ADO Den Haag kon uitlopen dankzij Nasser El Khayati, Bjorn Johnson en Elson Hooi. Het duel van 9 februari 2019 werd beslist in de laatste tien minuten: 2-0. Tomas Necid nam beide treffers voor zijn rekening.