Heracles Almelo speelt in de vierentwintigste ronde van de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen Ajax Het wordt de twintigste keer dat de Amsterdammers in competitieverband op bezoek komen. De oogst tot nu toe is vier keer winst, drie keer gelijk en twaalf keer verlies.

Succes in de jaren zestig

Het eerste duel dateert van 17 maart 1963 en werd door Ajax gewonnen. Piet Keizer nam destijds beide treffers voor zijn rekening. De twee daaropvolgende edities (1 maart 1964 en 21 februari 1965) werden door Heracles Almelo in winst omgezet. Beide duels eindigden in 1-0. Issy Greving besliste het eerste duel en Hennie van Nee was de matchwinner in de tweede wedstrijd. Het laatste duel in deze periode eindigde in 1-1. Herman Morsink en Co Prins wisten op 3 oktober 1965 het doel te vinden.

Heracles Almelo ontving Ajax in de jaren tachtig een keer. Op 15 september 1985 was er sprake van een pijnlijk krachtsverschil. Marco van Basten (5x), Arnold Mühren, John van’t Schip en Frank Rijkaard scoorden namens de bezoekers. John ter Mors redde de spreekwoordelijke Almelose eer.

Mogelijkheden niet benut

Vanaf 2005 staat Heracles Almelo – Ajax jaarlijks op de rol. Er volgde een lange serie waarin Heracles Almelo de bezoekers het lastig maakten maar waarin de punten wel meegingen naar Amsterdam. Thijs Sluijter zette Heracles Almelo op 28 februari 2006 op voorsprong maar uiteindelijk won Ajax door de treffers van Klaas-Jan Huntelaar, Michael Timisela en Ryan Babel

Heracles Almelo kon op 5 november 2006 geen numerieke meerderheid uitspelen na een rode kaart voor John Heitinga. Kenneth Perez had de gasten toen al op 0-1 gezet en in de slotfase kwamen daar nog treffers van opnieuw Perez en Wesley Sneijder bij. Op 15 september 2007 leed Heracles Almelo een onnodige nederlaag. Klaas-Jan Huntelaar werd matchwinner met een fraaie omhaal. Everton Ramos da Silva miste een strafschop en Ragnar Klavan schoot op de lat.

Ricky van den Bergh vertolkte een hoofdrol in de editie van 29 oktober 2008. Hij schoot twee keer op de lat en kreeg in de slotfase rood. Gescoord werd er ook. Juan Wuytens deed dit namens Heracles Almelo. Klaas-Jan Huntelaar (2x) en Luis Suarez troffen doel namens de Amsterdammers.

Het duel van 30 augustus 2009 eindigde in 0-3. Heracles Almelo hield een uur lang uitstekend stand maar in het laatste 25 minuten ging het mis. Toby Alderweireld opende de score met een kopbal en na de tweede gele kaart van Kwame Quansah was het pleit beslecht. De gasten stelden orde op zaken door een kopbal van Dario Cvitanich en een lobje van Ismail Aisatti.

Ajax boekte op 30 oktober 2010 opnieuw een ruime zege door de treffers van Mounir El Hamdaoui, Rasmus Lindgren, André Ooijer en Miralem Sulejmani. Willie Overtoom nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening. Overtoom zou op 10 september 2011 tekenen voor het openingsdoelpunt. Ajax boog de achterstand om in een 1-3 voorsprong door de treffers van Siem de Jong (2x) en Miralem Sulejmani. De slotfase werd nog hectisch met een doelpunt van Glynor Plet en een rode kaart voor Lorenzo Ebicilio maar de tijd was te kort om een gelijkspel af te dwingen.

Punten afgesnoept

Op 20 oktober 2012 kwam er een einde aan de serie van nederlagen. Heracles Almelo kwam al snel achter door een eigen doelpunt van Ben Rienstra en een treffer van Lasse Schöne. Na ruim een uur spelen reageerde Mike te Wierik attent bij een vrije trap van Willie Overtoom maar nauwelijks een minuut later tekende Tobias Sana voor de 1-3. Heracles Almelo rechtte de rug en kwam in de slotfase tot 3-3 dankzij de treffers van Thomas Bruns en Luis Pedro.

Heracles Almelo wist ook een punt te pakken op 27 april 2014. De 1-1 kwam tot stand door twee fraaie vrije trappen van respectievelijk Lasse Schöne en Simon Cziommer in de tweede helft. Het resultaat in deze wedstrijd was ideaal voor beide clubs. Heracles Almelo speelde zich hiermee veilig en Ajax mocht zich laten huldigen tot landskampioen.

De drie daaropvolgende duels werden door Ajax steeds met 0-2 gewonnen. Op 11 april 2015 scoorden Kolbeinn Sigthorsson en Lucas Andersen. Op 17 oktober van hetzelfde jaar troffen Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj het doel. Op 16 september 2016 namen Davy Klaassen en Nemanja Gudelj de treffers voor hun rekening.

Twee zeges op rij

Heracles Almelo wist op 12 augustus 2017 de ban te breken. Beide ploegen wisten in de eerste helft niet te scoren. Ajax nam een voorsprong door een treffer van Hakim Ziyech en de gelijkmaker van Paul Gladon volgde halverwege de tweede helft. De 2-1 van Brandley Kuwas viel acht minuten voor tijd. Heracles Almelo wist daarna de winst over de streep te trekken.

De meest recente editie vond plaats op 9 februari 2019. Heracles Almelo boekte opnieuw een zege. Mohammed Osman kon in de zeventiende minuut profiteren van slordig uitverdedigen aan Amsterdamse zijde en scoorde de enige treffer van de wedstrijd.