Heracles Almelo speelt in de derde ronde van de Toto KNVB Beker thuis tegen Vitesse. Het wordt de achtste krachtmeting tussen beide ploegen in dit toernooi.

De jaren zestig

Heracles Almelo werd in de jaren zestig van de vorige eeuw drie keer gekoppeld aan Vitesse. De eerste wedstrijd dateert van 12 februari 1961. Beide ploegen werden destijds ingedeeld in een poule met De Graafschap, DOS en DVC’26. Alle clubs speelden een keer tegen elkaar. Heracles moest op bezoek bij Vitesse en sleepte daar een 2-2 uit het vuur. Loek den Edel en Loek Feijen scoorden voor de thuisclub. Hennie van Nee en Herman Vrielink namen de Almelose treffers voor hun rekening. Mede door dit resultaat verschafte Heracles zich toegang tot de volgende ronde.

Het seizoen daarop kwamen beide ploegen elkaar tegen in de vierde ronde. Heracles Almelo ging op 31 mei 1962 opnieuw op bezoek in Arnhem en won in de verlenging met 0-1 dankzij de treffer van Ben Bartelink.

De derde wedstrijd werd op 2 april 1967 gespeeld aan de Bornsestraat. Beide ploegen troffen elkaar die dag in de eerste ronde. Heracles won met 4-0 door de doelpunten van Koos Knoef, Alexander Nikolic, Dick Reekers en Hans Roordink.

De jaren negentig

Het zou bijna 31 jaar duren voordat beide ploegen weer aan elkaar gekoppeld werden in het bekertoernooi. Vitesse won op 4 februari 1998 in Almelo met 1-3 en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales. Dejan Curovic (2x) en Nikos Machlas scoorden voor de bezoekers. Kenan Durmusoglu benutte namens Heracles een strafschop.

De bekerwedstrijd in het seizoen 1998-1999 is een beetje een buitenbeentje. Heracles Almelo ontving in de poulefase de reserves van Vitesse. Ruben Klaver en Job ten Thije scoorden de Almelose treffers. Theo Janssen trof doel namens de gasten. Vitesse speelde de wedstrijd met tien man uit na een rode kaart voor Mamadou Zongo.

Drie keer rood

Het duel van 23 september 2015 zal velen nog op het netvlies staan. Vitesse nam na zeventien minuten de leiding door een treffer van Denys Oliynyk maar raakte in de loop van de tweede helft drie man kwijt. Renato Ibarra, Marvelous Nakamba en Guram Kashia konden allen met met een tweede gele kaart inrukken. De wedstrijd lag tussen de bedrijven door ook nog eens zeven minuten stil omdat de gemoederen nogal verhit waren.

Oussama Tannane miste in de 87ste minuut een strafschop en mede daardoor leek Vitesse stand te houden. Robin Gosens scoorde vier minuten in blessuretijd alsnog de gelijkmaker. Heracles Almelo pakte in de verlenging door. Tannane verzilverde een tweede penalty wel en daarna bepaalden Paul Gladon en Wout Weghorst de eindstand op 4-1.

Het meest recente bekerduel dateert van 31 augustus 2018 en betrof een duel in de tweede ronde. Vitesse nam na veertig minuten een voorsprong dankzij Martin Ødegaard en vlak voor tijd rondde Thomas Buitink een counter af waardoor de eindstand op 0-2 kwam.