Voor het afsteken van vuurwerk bij onder meer de thuiswedstrijd tegen PSV op 18 augustus heeft Heracles Almelo door de KNVB een boete opgelegd gekregen van €7.500,-. Los daarvan heeft de club moeten concluderen dat in de laatste maanden in toenemende mate vuurwerk wordt afgestoken, zowel bij thuis- als uitwedstrijden. De club voelt zich genoodzaakt te benadrukken dat het afsteken van vuurwerk gevaarlijk is en grote risico’s met zich meebrengt. Heracles Almelo doet een beroep op de achterban om het team op een bij de club passende manier te ondersteunen en geen vuurwerk af te steken.

Los van de enorme risico’s die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt, stellen mogelijke sancties ook mede-supporters en de club in een kwaad daglicht. Zo kan de KNVB besluiten meer en hogere geldboetes op te leggen of om te straffen met lege vakken. Heracles Almelo is gerechtigd op te treden en schade of mogelijke boetes te verhalen op personen die (op welke wijze dan ook) meewerken aan het voorhanden hebben en/of afsteken van vuurwerk of hierbij een verwijtbare handeling verrichten. Bovendien worden zij doorgemeld aan de KNVB voor een landelijk stadionverbod.

Zo is het faciliteren, medeplegen en afschermen van (mede)daders, door bijvoorbeeld het omhooghouden van (span)doeken en/of vlaggen niet toegestaan. Dit laatste mag uitsluitend met toestemming van Heracles Almelo. Ook personen die zich onherkenbaar maken voor identificatie, bijvoorbeeld door gebruik van bivakmutsen en/of capuchons, kunnen worden bestraft.

Heracles Almelo is voorstander van gecoördineerde sfeeracties en steunt alle ideeën die de club op positieve wijze kunnen beïnvloeden.