Voordat Janis Blaswich in de zomer van 2018 de overstap naar Heracles Almelo maakte, stond hij acht jaar onder contract bij Borussia Mönchengladbach. Dinsdagmiddag tijdens het trainingskamp in Cadiz speelt Heracles Almelo een oefenduel tegen zijn voormalige club. Een speciaal duel van de Duitse doelman. 

Ik ga optimaal genieten van deze wedstrijd

janis blaswich

“Ik was heel erg blij toen ik het hoorde’’, zegt Janis Blaswich. “Voor mij wordt dit een speciale wedstrijd. Ik kijk er naar uit met veel plezier. Ik ken nog wat mensen blij de club dus het is leuk om ze te zien. Ik ga optimaal genieten van deze wedstrijd.’’

“Borussia Mönchengladbach is een van de grootste voetbalclubs van Duitsland”, vervolgt de sluitpost. “Ik voelde me daar goed, net als dat ik me nu op mijn gemak voel in Almelo. Dat heb ik nodig om 100% te kunnen presteren. Het is de club waar ik groot ben geworden en ben uitgegroeid tot professional. Mijn doel was om door te breken, maar die stap was moeilijk”, vertelde hij eerder al in het Heracles Magazine. “Ik had Marc-André ter Stegen en Yann Sommer voor me, die speel je er niet zomaar uit. Met Marc-André ter Stegen heb ik nog veel contact. We appen af en toe en ik probeer een keer naar Barcelona te gaan.”

Janis Blaswich en Marc-André Ter Stegen tijdens een training van Borussia Mönchengladbach

Geen echte kans
“Ik vind het nog altijd jammer dan ik bij Die Fohlen nooit mijn debuut heb kunnen maken’’, blikt Blaswich terug op zijn tijd in Duitsland. “Ik heb oefenwedstrijden gespeeld maar een echte kans bleef uit. Ik werd verhuurd aan Dynamo Dresden, waar we kampioen van de 3. Bundesliga werden. Dat was geweldig. De hele stad stond op zijn kop. Vanaf dat moment wist ik dat ik wekelijks moest gaan spelen om de volgende stap te maken. Dat is gelukt.”

Blaswich: “Bij Heracles Almelo ben ik vanaf het begin eerste keeper geweest. Ondanks dat voel je altijd gezonde druk. Elke wedstrijd moet je presteren. Het is alleen maar goed om keepers als Michael Brouwer en Koen Bucker achter je te hebben. We zijn concurrenten, maar ook een team. Als keeper moet je wachten op je kans, die tijd heb ik ook gehad.’’

Janis Blaswich in actie

De Bundesliga is een doel van mij

Janis Blaswich

“Ik focus mij natuurlijk op dit seizoen, maar in de toekomst wil ik graag nog een volgende stap maken, zegt Blaswich. Hij heeft het naar zijn zin in Almelo. Hij kan er rustig wonen, maakt uitstapjes binnen Nederland op zijn tijd en hoeft niet lang te reizen naar het stadion. Wanneer hij niet hoeft te trainen, ziet hij kans even terug te gaan naar Duitsland. “Als ik twee dagen vrij ben ga ik met mijn vrouw naar Mönchengladbach. Ik heb daar nog een huis en als ik over tien jaar stop, verwacht ik daar te gaan wonen met mijn familie. Spelen in de Bundesliga is een doel van mij, dat zit nou eenmaal in mijn hoofd. Nu zou ik me klaar voelen om bij Borussia Mönchengladbach te spelen. Als zo’n kans voorbij komt, wil ik hem pakken.”

Heracles Almelo trapt op dinsdag 6 januari 2020 om 15.00 uur af tegen de oude club van Janis Blaswich. Een samenvatting van het duel komt op ons YouTube-kanaal. Het (live) verslag en foto’s van de wedstrijd komen op de website en op de social media kanalen van Heracles Almelo.