Het zit dit seizoen nog niet mee voor Jesper Drost. De 26-jarige middenvelder kampt al vanaf het begin van de voorbereiding met een knieblessure, werd half september geopereerd en revalideert inmiddels bij het Sportmedisch Centrum van de KNVB. Hoe vergaat het hem in Zeist? “Ik hoop in maart of april weer wedstrijden te spelen.”

Hoe gaat het met je?
“Het gaat hartstikke goed. Ik ben aan het trainen in Zeist en dat bevalt prima.”

Wat is er precies aan de hand met je knie?
“Ik kreeg in de voorbereiding last van m’n knie en dat bleek kraakbeenschade te zijn. Het werd op een gegeven moment zo erg dat het geopereerd moest worden. Dat was rond half september. Ze hebben gaatjes in het kraakbeen gemaakt. Dat moet opnieuw gaan groeien en er moet littekenweefsel omheen komen. Dat is een proces dat heel lang duurt.”

Nu revalideer je in Zeist. Hoe zien je dagen er daar uit?
“In principe kom ik hier binnen en ga ik mijn schema afwerken. Dat bestaat nu uit aquajoggen, op de loopband lopen, krachtoefeningen en stabiliteitsoefeningen. Ik ben ook al met de bal bezig. Zo doe ik oefeningen waarbij ik op een halve bal moet balanceren en vervolgens een bal moet terugschoppen. Dat gaat allemaal heel goed en de knie ziet er rustig uit. De fysiotherapeut zegt dat hij dat niet normaal vindt, zo snel na de operatie, dus dat geeft hoop. Al wil je natuurlijk altijd dat het nog sneller gaat.”

Wat is het meest frustrerende van deze periode?
“Dat ik niet kan voetballen. Aan de ene kant vind ik het wel fijn dat ik ergens anders ben. Als ik op de club zou revalideren, ga ik natuurlijk gewoon met de jongens om en zouden zij op een gegeven moment het veld op lopen, terwijl ik het krachthonk in ga. Daar heb ik nu geen last van. Ik heb minder contact met ze, maar zie ze natuurlijk rond de wedstrijden.”

Robin Pröpper, Jeff Hardeveld en Sebastian Jakubiak revalideerden afgelopen seizoen ook in Zeist. Heb je het daar nog met ze over gehad?
“Ja, daar heb ik veel mee gepraat voorafgaand aan de operatie. Ze gaven me goede adviezen en vertelden me dat het fijn werken is hier. Ik revalideer hier onder meer samen met Wout Droste, die ik nog ken van vorig seizoen, en Fernando Lewis van Willem II. Natuurlijk hebben we steun aan elkaar, al moeten we het ook niet groter maken dan het is. We zitten in dezelfde situatie en dat is in dat opzicht wel fijn.”

Helaas voegt je ploeggenoot Navajo Bakboord zich straks ook in dat rijtje.
“Ja, dat is heel erg zuur voor hem. Hij was net zo goed bezig. Al maakt het natuurlijk niet uit wanneer het gebeurt, het is nooit leuk.”

Zien we jou dit seizoen nog in actie?
“Dat hoop ik eigenlijk wel. Je moet er met deze blessure voor oppassen dat je niet te snel gaat, maar als het allemaal goed gaat, hoop ik in maart of april weer wedstrijden te kunnen spelen. Daar gaan we voor.”

Dit artikel verscheen eerder in het Heracles Magazine van december 2019.