Van 2015 tot 2017 speelde Robin Gosens in het shirt van Heracles Almelo. Nu, zo’n 2,5 jaar na zijn vertrek uit Almelo, heeft hij zich met Atalanta Bergamo verzekerd van een plaats bij de zestien beste teams in de UEFA Champions League. De oud-Heraclied schreef geschiedenis met zijn club. Hij vertelt over zijn avontuur op het hoogste niveau ter wereld.

Uniek om geschiedenis te schrijven”

ROBIN GOSENS

“We hebben het maximale eruit gehaald’’ zegt Gosens een dag na de wedstrijd. “We eindigden afgelopen seizoen als derde, de hoogste eindklassering in de geschiedenis van de club. Het team had het gevoel dat we met zijn allen door moesten gaan, dat we tot meer in staat waren. We wilden daarom het maximale eruit halen. Dat hebben we gedaan.”

“Het is uniek om voor Atalanta geschiedenis te schrijven”, vervolgt de 25-jarige verdediger. “Het gebeurt niet zomaar dat deze club Europees speelt, laat staan op het hoogste niveau ter wereld, de Champions League.”

Slechte start
“Ons avontuur begon slecht. Na drie wedstrijden stonden we met nul punten onderaan de poule”, blikt hij terug op het begin van de groepsfase. De ploeg verloor met 4-0 van Dinamo Zagreb, ging nipt ten onder tegen Shaktar Donetsk (1-2) en werd vernederd in Manchester (5-1). Gosens: ’’We zaten aan de bodem. Dat was moeilijk. Toch leerden we per wedstrijd nieuwe dingen en deden we ervaring op, iets dat dit elftal nodig had. Als je tegen de beste spelers en grootste clubs in de wereld speelt, merk je dat je groeit. De laatste drie wedstrijden zag je de ontwikkeling.”

Bij de beste zestien van de wereld. Pure emotie” 

ROBIN GOSENS

Die ontwikkeling was er zeker. Na de vernedering in Manchester, hield Atalanta de ploeg van Pep Guardiola in eigen huis op een 1-1 gelijkspel. Daarna won het met 2-0 van Dinamo Zagreb en behoorde Europees overwinteren ineens weer tot de mogelijkheden. Gosens: “Bij winst op Shaktar in de laatste speelronde konden we op een derde plaats eindigen en dus alsnog de Europa League in. Iedereen gaf honderd procent. We moésten winnen van Shaktar Donetsk.” 

Dat zelfs de theoretische kans op overwintering in de Champions League realiteit zou worden, had in Bergamo niemand durven dromen. Toch gebeurde het. Gosens: “Achteraf gezien was het de juiste keuze om vol overgave de wedstrijd in te gaan. Tijdens de wedstrijd hield ik me niet bezig wat er op de andere velden gebeurde. Toen het fluitsignaal klonk had ik gelijk het gevoel dat we bij de beste zestien van de wereld zaten. Dat was pure emotie.’’

Foto: Atalanta Bergamo

Kers op de taart
Na de wedstrijd barstte het feest los. Spelers en stafleden vierden feest op het veld en met de meegereisde Italiaanse supporters. Ook op de weg terug naar Bergamo bleef het feest. “We gingen na de wedstrijd direct terug naar Italië” vertelt Gosens. “Toen we op het vliegveld aankwamen stonden er al honderden supporters die ons feliciteerden. Eenmaal aangekomen in Bergamo stonden er opnieuw duizenden supporters ons op te wachten. Vuurwerk, spandoeken, alles was perfect. Dit was de kers op de taart.”

“Alles wat ons nu tegemoetkomt in de UEFA Champions League is puur genot. Genieten van iedere tegenstander en uitdaging. We gaan er niet heen om te verliezen. We geven alles en willen onze kansen benutten”, sluit hij af.

Maandag 16 december wordt er live vanuit het Zwitserse Nyon geloot voor de 1/16e ronde van de UEFA Champions League. Atalanta Bergamo kan FC Barcelona, Bayern München, Juventus, RB Leipzig, Liverpool FC, Manchester City, Paris Saint-Germain, Valencia, Atlético Madrid, Chelsea, Borussia Dortmund, Olympique Lyon, Napoli, Real Madrid en Tottenham Hotspur loten.