Heracles Almelo speelt de zestiende ronde van de Eredivisie uit tegen Sparta Rotterdam. Dit duel stond tot nu toe twaalf keer op het programma. De balans is twee keer winst, drie keer gelijk en zeven keer verlies.

De jaren zestig en tachtig

De eerste ontmoeting dateert van 7 oktober 1962 en eindigde in 2-1. Tinus Bosselaar scoorde twee keer voor de thuisclub en Issy Greving nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening. Het duel van 26 april 1964 kende dezelfde eindstand. Cor Adelaar en Piet van Miert troffen het doel namens Sparta. Koos Knoef deed dit namens Heracles.

Heracles ging in 1964 nog een keer op bezoek op Het Kasteel. Op 30 augustus werd er met 0-2 gewonnen dankzij de treffers van Issy Greving en Herman Morsink. Het laatste duel in deze periode, gespeeld op 12 december 1965, ging met ruime cijfers verloren. De 6-0 kwam tot stand door de doelpunten van Henk Bosveld (3x), Ole Madsen (2x) en Gerard van de Kerkhof.

Het duurde vervolgens ruim twintig jaar voordat Heracles weer in competitieverband op bezoek ging bij Sparta. De editie van 29 maart 1986 verliep nauwelijks beter dan de wedstrijd uit 1965. Ronald Lengkeek (3x), Danny Blind (2x) en Juul Ellerman troffen het doel namens de thuisclub. Hendrie Krüzen redde de spreekwoordelijke eer.

De periode 2005-2010

De wedstrijd van 25 september 2005 kende een eindstand van 2-0 en beide treffers werden gescoord door Ricky van den Bergh. Steve Olfers was namens Sparta nog dichtbij een derde doelpunt maar het schot belandde op de paal. De twee duels van 2007 leverden beide een gelijkspel op. Op 24 februari werd er niet gescoord al was Kwame Quansah dichtbij met een kopbal op de paal. De editie van 22 september kende twee gezichten. De thuisclub kwam in de eerste helft op voorsprong door een halve omhaal van Nourdin Boukhari. Heracles Almelo kwam in de tweede helft terug dankzij Everton Ramos da Silva.

Het meest opvallende aan het duel van 21 maart 2009 was het feit dat Heracles Almelo met negen man eindigde. Mark Looms en Birger Maertens moesten met twee keer geel van het veld. Edouard Duplan nam in dit duel de enige treffer voor zijn rekening. De laatste wedstrijd uit deze periode dateert van 10 april 2010. De eindstand was 1-1 door de doelpunten van Bas Dost en Edouard Duplan.

Gemiste strafschop

Heracles Almelo reisde op 18 maart 2017 weer af naar Spangen en deze editie ging met 3-1 verloren. De eerste helft werd gekenmerkt door een treffer van Ryan Sanusi en een gemiste strafschop van Samuel Armenteros. Na de rust wist Martin Pusic nog twee keer te scoren voor de thuisclub. Joey Pelupessy deed pas in de slotfase nog iets terug.

Ruime winst

Het meest recente treffen dateert van 6 mei 2018. De ruststand was 1-1 door de treffers van Fred Friday en Kristoffer Peterson. Sparta kwam vlak na de pauze op 2-1 dankzij een doelpunt van Stijn Spierings. Heracles Almelo stelde in het laatste half uur orde op zaken. Vincent Vermeij tikte eerst de 2-2 binnen en Tim Breukers zette Heracles Almelo met een bekeken schot voor het eerst op voorsprong. De zege kreeg in blessuretijd extra cachet dankzij de treffers van Paul Gladon en wederom Vincent Vermeij.