Heracles Almelo speelt in de vijftiende ronde van de Eredivisie thuis tegen ADO Den Haag. Dit duel stond tot nu toe zeventien keer op het programma. De balans is acht keer winst, zes keer gelijk en drie keer verlies.

Heracles – ADO in de jaren zestig

De eerste ontmoeting vond plaats op 7 april 1963 en eindigde in 1-2. Jan Verhoek en Maarten Trommel scoorden namens de bezoekers. Bert Theunissen trof doel namens Heracles. De jaren zestig leverde daarnaast drie keer een gelijkspel op. (Twee keer 1-1 en een keer 2-2).

Na de nodige ontmoetingen in de Eerste Divisie stond er op 19 februari 2006 weer een wedstrijd op het hoogste niveau op de rol. ADO Den Haag won met 1-3. Eljero Elia, Edwin de Graaf en Geert den Ouden scoorden namens de bezoekers en Stefaan Tanghe nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening.

Negatieve balans omgebogen

Vanaf het seizoen 2006-2007 heeft Heracles Almelo de negatieve balans weten om te buigen. De reeks begon op 4 maart 2007 dankzij een verdiende 3-1. Rob Maas benutte in de 37ste minuut een strafschop en in de 67ste minuut tekende Michael Mols voor de gelijkmaker. Igor Gluscevic scoorde vervolgens negen minuten later de 2-1. Daniel Rijaard had daarna pech met een schot op de lat en in de 82ste minuut werd het duel beslist door een counter waarin Karim Bridji fungeerde als afmaker.

De wedstrijd van 24 oktober 2008 kende dezelfde eindstand. Heracles Almelo dicteerde de wedstrijd en nam in de eerste helft afstand door een kopbal en een bekeken schot van Everton Ramos da Silva. Ricky van den Bergh tekende halverwege de tweede helft voor de 3-0. Het tegendoelpunt van Csaba Horvath viel acht minuten voor tijd.

Het duel van 2 mei 2010 kende een wat merkwaardig verloop. De beginfase was flitsend en na acht minuten stond het 2-0 door een prachtig afstandsschot van Marko Vejinovic en een bekeken schuiver van Everton Ramos da Silva. Na rode kaart voor Karim Soltani en een harde knal van Birger Maertens leek de buit binnen. ADO Den Haag kwam met tien man terug door een kopbal van Timothy Derijck en een eigen doelpunt van Antoine van der Linden. Heracles Almelo schrok op tijd wakker en Darl Douglas bepaalde twee minuten voor tijd de eindstand op 4-2.

De editie van 15 mei 2011 werd eveneens gewonnen. Het verschil werd gemaakt in de slotfase. Willie Overtoom brak de ban in de 72ste minuut door een strafschop te benutten. In de laatste vijf minuten waren opnieuw Overtoom en Samuel Armenteros van dichtbij trefzeker. Jens Toornstra knalde in de slotminuut nog van grote afstand op de paal.

Drie strafschoppen in negen minuten

De zegereeks stokte in 2012. Op 10 maart won ADO Den Haag met 0-2 dankzij de doelpunten van Jens Toornstra en Charlton Vicento. De editie die op 29 september werd gespeeld zou de wedstrijd van de Belgische scheidsrechter Christof Dierick worden. De leidsman legde de bal drie keer op de stip in een tijdsbestek van negen minuten. Willie Overtoom (2x) en Danny Holla faalden niet en daardoor werd de stand 2-2 omdat Lerin Duarte in de beginfase al ongelukkig een inzet van Kenneth Omeruo tot doelpunt gepromoveerd. De eindstand van 3-3 kwam tot stand door een rebound van Ninos Gouriye en een vrije trap van Danny Holla.

Het duel van 31 augustus 2013 leverde uitsluitend een doelpunt van Jason Davidson op. ADO Den Haag speelde het duel met tien man uit omdat Dion Malone twee keer geel kreeg. De editie van 23 november 2014, eindigde in 3-1. De bezoekers namen na negen minuten een voorsprong dankzij Mathias Gehrt. Heracles Almelo herpakte zich in het laatste kwartier van de eerste helft. De achterstand zou in die fase worden omgebogen in de eindstand dankzij Oussama Tannane (2x) en Thomas Bruns.

Late gelijkmaker Gladon

De krachtmeting van 1 mei 2016 eindigde in 1-1. ADO Den Haag kwam halverwege de tweede helft op voorsprong door een fraaie krul van Edouard Duplan. De gelijkmaker viel twee minuten voor tijd en werd gescoord door Paul Gladon. De spits stond enkele seconden in het veld toen hij de bal vol in de kruising ramde.

Heracles Almelo voegde op 7 mei 2017 een nieuwe zege toe aan de reeks. Samuel Armenteros mikte na vier minuten op de paal maar na twaalf minuten stond het reeds 2-0 door twee treffers van Reuven Niemeijer. Armenteros scoorde na ruim zeventig minuten het derde doelpunt en vijf minuten in blessuretijd bepaalde Thomas Bruns de eindstand op 4-0.

De editie van 3 februari 2018 eindigde in 1-1. Björn Johnsen opende in de 21ste minuut de score en Reuven Niemeijer scoorde in de 54ste minuut de gelijkmaker. Op 18 augustus van hetzelfde jaar boekte Heracles Almelo een nieuwe zege. Na zeven minuten stond het 2-0 dankzij de doelpunten van Kristoffer Peterson en Bart van Hintum. ADO Den Haag kwam terug dankzij een treffer van Dion Malone en een eigen doelpunt van Tim Breukers. Adrian Dalmau scoorde op slag van rust de 3-2. Halverwege de tweede helft bepaalde Kristoffer Peterson de eindstand op 4-2.