De eDivisie en de Universiteit Twente (UT) zijn gestart met een uniek innovatietraject om de prestaties van eSporters te verbeteren. Heracles eSporter Bryan Hessing neemt, samen met Feyenoord, deel aan de eerste pilot. Dit past bij de ingezette lijn dat Heracles Almelo en Universiteit Twente intensief te gaan samenwerken. Zo hebben partijen onlangs een samenwerkingsovereekomst ondertekend.

In een speciaal esportslab op de campus van de Universiteit Twente wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de esporters. De meeste esporters krijgen professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de Universiteit Twente wordt daar nu een wetenschappelijke component aan toegevoegd om zodoende de prestaties van de eSporters te verbeteren. Bryan Hessing: ”Ik grijp alles aan om beter te worden. Als ze me hier helpen mijn spel op onderdelen te verbeteren, dan kom ik graag”.

Eerste pilot

Op woensdag 30 oktober vond een eerste meetsessie met de esporters van Heracles Almelo en Feyenoord plaats. “We hebben een aantal psychologische metingen gedaan, zoals reactietijd, ruimtelijk inzicht, maar ook persoonlijkheid”, vertelt dr. Guido Bruinsma, Universiteit Twente-docent en vanuit de universiteit betrokken bij de pilot met de edivisie.

“Met wearable technology meten we de hartslag en het stressniveau van de eSporters en met eye tracking volgen we hun oogbewegingen op het scherm. Ook emotieherkenning speelt een belangrijke rol. Tegelijkertijd verzamelen we de data uit EA SPORTS FIFA 20 om uit te lezen hoe de esporter presteert. Het doel is de eSporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de game en tegenstanders beter te analyseren. In het profvoetbal moet je ook weten waar je goed in bent, waar je tegenspeler goed in is en moet je het spelletje door en door kennen. Dat is hier niet anders.”

Wereldwijd uniek

Met deze samenwerking blijft Heracles eSports voorloper op het gebied van eSports, met name in Nederland. Dit traject is wereldwijk uniek en uiterst innovatief en dat past uitstekend binnen onze kernwaarden. De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Daar wordt nu dus esports aan toegevoegd. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij prof. dr. Joost Kok, decaan op de Universiteit Twente en een ervaren onderzoeker op het gebied van data science. Kok: “Veel onderzoekers staan te popelen om met big data aan de gang te gaan. Maar er zijn hordes, want big data raakt aan privacy. Daarom zoeken ze de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. In Twente hebben we alles in huis om de inzet van data in de sport tot een succes te maken. Dat esport daar nu bij komt, maakt ons nog unieker en onderscheidend. We kunnen het SDC nu ook vullen met data uit esports.”