Hoofdsponsors van de Eredivisieclubs vragen in de zesde speelronde van de Eredivisie aandacht voor de Invictus Games Den Haag 2020, die in mei volgend jaar in het Zuiderpark Den Haag worden georganiseerd. Dit doen zij door komend weekend een deel van hun sponsorrechten af te staan. Zo zijn onder andere op de bewegende reclameborden filmpjes te zien van het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Ook tijdens de wedstrijd Heracles Almelo – Willem II van 15 september wordt aandacht gevraagd voor de Invictus Games

Ook worden deze speelronde veteranen uitgenodigd bij de wedstrijden en is vijftig procent van de backdrops gericht op de Invictus Games. Het is voor het eerst dat de hoofdsponsors van Eredivisieclubs collectief een dergelijk maatschappelijk initiatief ondersteunen. Met de actie, die is opgezet door Asito en AFAS, verwachten zij een miljoenenpubliek te bereiken. Niet alleen in de stadions, maar ook via FOX Sports.

Maatschappelijke rol

Remko Stolk, commercieel directeur van Asito: “In de VS en de UK is traditioneel veel meer aandacht voor veteranen dan in Nederland. Het is belangrijk dat wij weten wat er gebeurt met al die jongens en meisjes die we uitzenden. Gelukkig komen de meeste heelhuids terug maar er zijn er ook die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Daar willen wij ook aandacht voor vragen.”

Al snel ontstond het plan voor een voetbalweekend waarin de veteranen in het zonnetje gezet worden. “Als stukje bewustwording en waardering van de maatschappij.”

Ook Ministerie van Defensie werkt mee

Om het initiatief tot een succes te maken, dragen ook de organisatie van de Invictus Games Den Haag 2020 en het Ministerie van Defensie hun steentje bij. Voorafgaand aan een aantal wedstrijden komen parachutisten de wedstrijdbal op de middenstip afleveren.

Over de Invictus Games Den Haag 2020

De Invictus Games zijn een meerdaags paralympisch sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. ‘Invictus’ staat voor ‘onoverwonnen’. Het symboliseert de vechtlustige geest van de fysiek of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat je, ondanks je verwondingen, door de kracht van sport kunt bereiken. Het evenement werd in 2014 opgericht door Prins Harry van Engeland. Bij de vijfde editie, die van 9 tot 16 mei in Den Haag wordt gehouden, doen 500 deelnemers uit negentien verschillende landen mee. Zij zijn actief in tien verschillende sporten, waaronder zwemmen, tennis, hardlopen en basketbal.

www.invictusgames2020.nl