Heracles Almelo speelt in de vijfde ronde van de Eredivisie uit tegen FC Groningen. Dit duel stond tot nu toe vijftien keer op de rol. De oogst is twee zeges, drie remises en tien nederlagen.

De eerste wedstrijd dateert van 11 september 1985 en eindigde in 1-0 dankzij een benutte strafschop van Peter Houtman. De huidige reeks ging van start op 4 februari 2006. De eindstand was 0-0. Sota Hirayama vond twee keer het net maar beide treffers werden geannuleerd. Martin Pieckenhagen kreeg na afloop een rode kaart bij een opstootje.

Curieus eigen doelpunt

De editie van 10 september 2006 droeg lang het stempel van Arnold Kruiswijk. De verdediger van FC Groningen tekende al na enkele seconden voor een curieus eigen doelpunt. Heracles Almelo kreeg daarna kansen op meer maar verzuimde de knock-out uit te delen. In de tweede helft werd de formatie hierop afgerekend. Koen van der Laak en Evgeniy Levchenko (uit een strafschop) bepaalden in een tijdsbestek van vijf minuten de eindstand op 2-1.

Het duel van 2 maart 2008 leverde wel drie punten op: 1-2. Heracles Almelo speelde een sterke wedstrijd en liet zich door een vroeg doelpunt van Berry Powel niet van de wijs brengen. In de veertiende minuut kon Everton Ramos da Silva op aangeven van Srdjan Lakic diagonaal inkoppen. De beslissing viel diep in de tweede helft. Een prachtige vrije trap van Robbert Schilder werd door Srdjan Lakic met het hoofd afgerond.

FC Groningen hield op 15 februari 2009 de punten in eigen huis. Het ging mis in de slotfase van de eerste helft toen Gonzalo Garcia-Garcia (intikker) en Marcus Berg (schuiver) het net wisten te vinden. In de tweede helft was Ricky van den Bergh nog dicht bij de aansluitingstreffer maar de middenvelder knalde na ruim een uur spelen op de lat.

De editie van 6 november 2009 ging met ruime cijfers verloren. Heracles Almelo kwam na een kwartier spelen nog wel op voorsprong door een prachtige kopbal van Bas Dost. FC Groningen nam daarna het heft in handen en kwam vier minuten later weer langszij via Leandro Bacuna. Een benutte penalty van Andreas Granqvist in de 41ste minuut vormde het breekpunt. In de tweede helft kon FC Groningen uitlopen naar 4-1 dankzij twee treffers van Tim Matavz.

Ruime zege in Groningen

Heracles Almelo boekte op 6 maart 2011 een ruime zege. FC Groningen opende sterk en kwam na 12 minuten op voorsprong door een rake kopbal van Dusan Tadic. Andreas Granqvist verzuimde zijn ploeg op 2-0 te zetten door in de achttiende minuut een strafschop te missen. In de loop van de wedstrijd nam Heracles Almelo het commando over en nog voor de rust was het 1-2 door de doelpunten van Everton Ramos da Silva en Samuel Armenteros. Na de rust zouden beide spelers nog een keer scoren en met name het doelpunt van Armenteros in de 89ste minuut was zeer fraai. De Zweed ondernam een lange rush en verschalkte Luciano met een prachtige stift.

Vijf keer winst voor thuisclub

De vijf daaropvolgende wedstrijden gingen verloren. Heracles Almelo nam in de editie van 22 januari 2012 in de veertiende minuut een voorsprong door een treffer van Glynor Plet. FC Groningen kwam na de rust terug en greep de winst dankzij de doelpunten van David Teixeira en Virgil van Dijk.

Marko Vejinovic vertolkte later in 2012 een absolute hoofdrol. Op 12 december opende hij na exact een uur spelen de score met een ongelukkig maar fraai eigen doelpunt. De middenvelder moest in de slotfase bovendien met rood van het veld. De stand was toen al 2-0 door een treffer van Michael de Leeuw.

Heracles Almelo bezocht Groningen in 2014 twee keer. Op 3 mei werd het 3-1. Richairo Zivkovic, Nick van der Velden en Michael de Leeuw scoorden namens de thuisclub. Mikhail Roshevel nam het Almelose doelpunt voor zijn rekening. De editie van 17 augustus kende dezelfde eindstand. Tjaronn Chery, Michael de Leeuw en Yoëll van Nieff vonden het net namens de thuisclub. Iliass Bel Hassani scoorde namens Heracles Almelo.

Het jaar 2016 leverde ook twee uitwedstrijden op. Op 8 mei 2016 was de eindstand 2-1 dankzij twee treffers van Rasmus Lindgren en een goal van Iliass Bel Hassani. Op 24 september wist Heracles Almelo deze reeks met een gelijkspel af te breken. Beide ploegen wisten in een duel, dat pas na rust aantrekkelijk werd, niet te scoren.

Zes doelpunten

De editie van 27 januari 2018 kende een spectaculair verloop. Tom van Weert opende namens de thuisclub na ruim twintig minuten de score maar de gelijkmaker van Jamiro Monteiro liet niet lang op zich wachten. FC Groningen deed in de laatste minuten van de eerste helft goede zaken door naar 3-1 uit te lopen dankzij Jesper Drost en Mimoun Mahi. Heracles Almelo kwam in de tweede helft sterk terug dankzij de treffers van Vincent Vermeij en Robin Pröpper.

Het meest recente duel dateert van 19 januari van dit jaar. FC Groningen kwam vlak voor rust op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Samir Memisevic. Diep in de tweede helft wist Thomas Bruns nog twee keer te scoren: 3-0.