Vanaf het seizoen 2020-2021 zijn alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds). Overkoepelend is besloten dat met ingang van komend seizoen 2019/2020 er door de clubs een ontmoedigingsbeleid wordt gehanteerd. 

Rookvrije generatie
De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De rookvrije generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen al een paar jaar rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal. 

Ontmoedigingsbeleid
Een rookvrij stadion geldt zodra de stadionpoorten worden betreden. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen. Vooralsnog wordt alleen een ontmoedigingsbeleid gehanteerd. 

Voor meer informatie en vragen ga je naar www.rookvrijestadions.nl