Heracles Almelo treedt voor de vierde keer aan in de play-offs voor een plaats in het UEFA Europa League toernooi. In het seizoen 2015-2016 werd het ticket voor Europees voetbal daadwerkelijk veilig gesteld. Daarnaast werd er een keer gespeeld voor een plaats in de Intertoto Cup. 

Intertoto cup
Heracles Almelo mocht in 2006 aantreden voor de play-offs voor een plek in de Intertoto Cup. Een kwalificatietoernooi voor de toenmalige UEFA cup. De eerste ronde in deze play-offs werd gespeeld tegen N.E.C. De Nijmegenaren wonnen op 19 april in Almelo met 0-2 dankzij de treffers van Björn van der Doelen en Saïd Bouthar. Heracles Almelo kwam op 23 april sterk terug in Nijmegen. De 2-3 was echter net niet voldoende. Thijs Sluijter (2x) en Marnix Smit scoorden de doelpunten. Rutger Worm en Romano Denneboom troffen doel namens de thuisclub. 

UEFA Europa League
In 2009 werden de UEFA Cup en de Intertoto Cup samengevoegd tot de UEFA Europa League. De eerste mogelijkheid tot kwalificatie voor dit toernooi kwam in 2010. Heracles Almelo was als zesde geëindigd en werd in de eerste ronde gekoppeld aan Roda JC. Het duel in Kerkrade werd gespeeld op 6 mei en eindigde in 1-1. Mads Junker en Bas Dost scoorden de treffers. In Almelo ging het op 9 mei mis. Heracles Almelo kwam nog wel op voorsprong dankzij Darl Douglas maar in de slotfase maakte eerst Antoine van der Linden een eigen doelpunt en Boldizsár Bodor bepaalde in de slotminuut de eindstand op 1-2. Roda JC verloor de finale vervolgens van FC Utrecht. 

De tweede kans diende zich aan in 2011. Heracles Almelo begon op 19 mei thuis tegen FC Groningen. Het duel eindigde in 3-2. De Almelose doelpunten werden gescoord door Samuel Armenteros (2x) en Darl Douglas. Jonas Ivens en Leandro Bacuna verzorgden de Groningse treffers. De return in Groningen volgde op 22 mei en eindigde in 2-1. Petter Andersson en Oluwafemi Ajilore scoorden voor de thuisclub. Het tegendoelpunt van Glynor Plet viel in de slotfase. FC Groningen ging door op basis van het aantal treffers op vreemde bodem en zou vervolgens de finale van ADO Den Haag verliezen. 

Europees voetbal
Drie keer bleek uiteindelijk scheepsrecht. De eerste ronde leverde een tweeluik op tegen FC Groningen. De eerste wedstrijd in Groningen, gespeeld op 12 mei 2016, eindigde in 2-1 dankzij de treffers van Hans Hateboer, Rasmus Lindgren en Wout Weghorst. De return in Almelo volgde op 15 mei. Albert Rusnak zette FC Groningen op voorsprong en de gelijkmaker van Ramon Zomer volgde in de 83ste minuut. De verlossende 2-1 van Paul Gladon viel twee minuten in blessuretijd. Heracles Almelo sloeg in de verlenging hard toe. Het werd uiteindelijk 5-1 dankzij de treffers van Wout Weghorst, Brahim Darri en Joey Pelupessy. 

Heracles Almelo begon de finale met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Het duel werd gespeeld op 19 mei en eindigde in 1-1. Thomas Bruns en Rico Strieder namen de treffers voor hun rekening. Op 22 mei werd in de Galgenwaard historie geschreven. De 0-2 kwam in de tweede helft tot stand dankzij de doelpunten van Thomas Bruns en Paul Gladon.