Deze week staat de themaweek Opleiden en Ontwikkelen centraal. Maatschappelijk Heracles Almelo brengt diverse projecten en subthema’s onder de aandacht waarin opleiden en ontwikkelen de boventoon voeren.

Wat heeft lezen nou met voetbal te maken? Op het eerst oog niet zo gek veel. Bij het Scoor een Boek! project gaan lezen en voetbal echter hand in hand. Dit project kende met een fluitsignaal in de vorm van een sportieve afsluiting een mooie ontknooping. Naast op het veld scoren wordt bij de afsluiting ook het aantal gescoorde boeken (per gemeente) bekend gemaakt.

Woensdag en donderdag vonden in de gemeenten Wierden, Twenterand en Almelo deze sportdagen plaats. Hellendoorn en Hardenberg volgen vrijdag. De afsluiting is een beloning voor het goede lezen van het drie maanden durende project.

Tijdens dit fluitsignaal zijn vele spelletjes gespeeld en zijn vele schoten op doel gelost. Moe, maar voldaan konden de kinderen uit de groepen 5 en 6 vervolgens weer richting school, of huiswaarts als ze geluk hadden.

Scoor een Boek! is een initiatief vanuit de Bibliotheken, het onderwijs en Heracles Almelo. Het ontwikkelen van de leesvaardigheid en het plezier krijgen in het lezen zijn de belangrijkste aspecten. Kinderen die tijdig beginnen met lezen ontwikkelen een groter vocabulaire, weten zich vaak beter te uiten en, niet onbelangrijk, kunnen op den duur sneller lezen.

Heracles Almelo is een verbindende factor en tracht middels inzet van naam en speler bij te dragen aan het slagen van het geheel en aan de naamsbekendheid van dit prachtige project. Ook in de uitvoerende rol wordt expertise geleverd.

Verder over Scoor een Boek!
In februari is afgetrapt in een vijftal gemeenten. Doel: bestrijden laaggeletterdheid en met name het enthousiasmeren van jeugd om boeken te gaan lezen. Klassikaal ging iedere deelnemende groep 5 of 6 op jacht naar zoveel mogelijk boeken.Na het uitlezen van één boek mocht een sticker geplakt worden op een speciale poster van een wedstrijdveld.

Ook hebben er dit jaar vele kinderen meegedaan aan de thuiseditie. Hierbij wordt het gehele gezin gemotiveerd om wat vaker een boek te pakken. Met name in gezinnen waar niet zoveel gesproken wordt en of door welke reden dan ook sprake is van een taalachterstand bleek Scoor een Boek! een voltreffer te zijn. Uiteraard mochten ook kinderen die al wel veel lezen aan de thuiseditie meedoen.

Met Wout Droste als ambassadeur zijn er enkele motivatiefilmpjes verschenen. Centraal staan uiteraard ook daar voetbal en lezen. Onder andere door de medewerking van Wout kan gesproken worden van een zeer geslaagde editie.