Deze week staat de themaweek Opleiden en Ontwikkelen centraal. Maatschappelijk Heracles Almelo brengt diverse projecten en subthema’s onder de aandacht waarin opleiden en ontwikkelen de boventoon voeren. Enkele van die projecten worden uitgevoerd in samenwerking met maatschappelijk partner ROC van Twente. Vandaag starten we met het thema Opleiden. Mohammed Osman trapt de themaweek af als ambassadeur van Assist.

Thema Opleiden
Bij Heracles Almelo staat opleiden centraal. Er zijn tal van spelers te noemen die een (nieuwe) kans kregen bij Heracles Almelo en vervolgens een stap konden maken naar een grotere club. Ook Maatschappelijk Heracles Almelo zet zich samen met ROC van Twente in om jongeren in de omgeving te begeleiden en te ontwikkelen.

Assist 
Veel jongeren vinden het moeilijk om een goede beroepskeuze te maken. Ze weten nog niet precies wat ze willen. Kiezen wordt echter makkelijker als je daarbij wat hulp kunt krijgen, zeker voor diegenen die dreigen uit te vallen bij hun huidige opleiding. Dit programma heet ‘Assist’. Het is een praktijkonderzoek naar opleidings- en beroepsmogelijkheden.

Assist heeft als doel om voortijdig schoolverlaten te voorkomen en jeugdwerkloosheid aan te pakken. Heracles Almelo stelt hiervoor onder andere een gedeelte van het stadion in Almelo beschikbaar en laat deelnemers meeprofiteren van de mogelijkheden die een groot voetbalbedrijf heeft.

Mohammed Osman nieuwe ambassadeur
Mohammed Osman is sinds dit seizoen (2018-2019) ambassadeur geworden van Assist. Hij weet als geen ander dat opleiding en begeleiding belangrijk is. Nadat hij de jeugd bij Vitesse doorliep en de eerste selectie van de ploeg uit Arnhem haalde, maakte hij bewust de keuze om een stapje terug te doen en bij Telstar te gaan voetballen. Een goede keuze, want de Syrische middenvelder bloeide op en verdiende daarmee een transfer naar Heracles Almelo. Ook hier weet hij zich door te ontwikkelen en hij is inmiddels een belangrijke waarde voor trainer Frank Wormuth.

Hij is blij om jongeren te kunnen ondersteunen bij hun keuzes en motivatie: “Ik heb dat zelf nodig gehad, ik had een bepaalde duw in de juiste richting nodig. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Ik ben blij dat ik op mijn beurt weer een rol kan spelen in de begeleiding van andere jongeren.”

Als afsluitende boodschap voor jongeren zegt hij: “De jongeren van nu hebben veel potentie. Doe vooral wat je leuk vindt, blijf daar 100% achter staan en dan komt het wel goed. Ik weet zeker dat ze het kunnen!”