Afgelopen weekend kwam Heracles Almelo niet in actie, maar een aantal Heraclieden wel. Eén van hen is Brandley Kuwas, die zaterdagavond op en tegen Antigua & Barbuda speelde. Op het Caribische eiland verloor Curaçao met 2-1. Ondanks het verlies, heeft Curaçao zich wel weten te plaatsen voor de Concacaf Gold Cup. Brandley Kuwas is trots.

“Afgelopen week hebben we de hele week op Antigua & Barbuda getraind, zodat we ons goed konden aanpassen aan de omstandigheden”, zegt de in Almelo teruggekeerde Kuwas. “Voor ons was het een redelijk onbekende tegenstander, er waren niet zoveel beelden van hen en hoe ze speelden. Uit de beelden die we wel hebben gezien, konden we opmaken dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Ze verdedigen massaal en dat is lastig om doorheen te voetballen”, vertelt Kuwas over de voorbereiding op de wedstrijd. “Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, was het duidelijk dat het een harde wedstrijd zou worden,” vervolgt hij. “Zij gingen alle duels erg hard in. Soms zo hard dat het voor ons gevaarlijk werd om die duels aan te gaan. Daardoor werd het moeilijk om acties te maken.”

Concacaf Gold Cup
Ondanks het verlies tegen Antigua & Barbuda, heeft Curaçao zich wel weten te plaatsen voor de Concacaf Gold Cup. De Concacaf is de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika en de Cariben, en de Gold Cup wordt eens in de twee jaar gehouden. In juni 2019 wordt dit toernooi weer gespeeld, verdeeld over stadia van Concacaf-landen. Dit toernooi is vergelijkbaar met het EK zoals we dat in Europa kennen. Daarnaast is het Kuwas met Curaçao ook gelukt om zich te plaatsen voor divisie B van de Concacaf Nations League, die vergelijkbaar is met de Europese Nations League.

“We zijn trots dat we ons hebben gekwalificeerd voor zo’n groot toernooi. Ik denk dat het ook belangrijk is voor een klein eiland als Curaçao. Mensen hebben bij Curaçao het beeld van een eiland waar je naar toegaat voor een zonvakantie, terwijl sport erg leeft en ook steeds groter wordt op Curaçao. Door mee te doen aan zo’n toernooi kunnen we als Curaçao zijnde laten zien dat het eiland veel meer is dan alleen maar een vakantiebestemming,” aldus de inmiddels viervoudig-international.

Toekomst van het Curaçaos voetbalelftal
 “Voor de toekomst is het belangrijk dat Curaçao zich blijft kwalificeren voor de Gold Cup en dat hier resultaat wordt behaald. Voetballen tegen landen als Grenada en Guadeloupe is leuk, maar juist tegen de grotere landen, zoals de Verenigde Staten en Mexico, moeten we laten zien dat we er dan ook staan als ploeg. We moeten laten zien dat we een stabiele groep hebben”, vertelt Kuwas. “Ik voel me ook medeverantwoordelijk hiervoor. Ik speel al zeven jaar lang ruim dertig wedstrijden per seizoen. Deze wedstrijdervaring probeer ik mee te nemen naar het nationale elftal om zo de jongere jongens te ondersteunen. Uiteindelijk hoop ik dat we met Curaçao uitgroeien tot een vaste deelnemer aan de Gold Cup en dat meer jongens voor ons nationale elftal kiezen.”

Foto: Curaçao National Football Team