Ze raakten allemaal zwaar geblesseerd aan hun knie en kozen er alle drie voor om te revalideren op het SportMedisch Centrum in Zeist. Heracles TV volgde Robin Pröpper, Jeff Hardeveld en Sebastian Jakubiak gedurende hun herstel. In de minidocumentaire Samen sterk doen de Heraclieden hun verhaal.

Bekijk de minidocumentaire van Heracles TV:

Hardeveld weet het nog als de dag van gisteren. De verdediger verstapte zich vorig seizoen in de uitwedstrijd  tegen NAC Breda, probeerde het nog wel, maar moest zich enkele minuten later alsnog gewonnen geven. Voor de vierde keer in zijn carrière moet de verdediger worden geopereerd aan zijn knie. “Ik wilde doorgaan, Wilde zo lang mogelijk van de wedstrijd genieten, omdat ik wist dat ik er weer een jaar uit zou liggen.”

Warme band
De in Delft geboren Hardeveld weet wat hem te wachten staat. Direct springen vrienden en familieleden van alle kanten bij. Zo eist zijn moeder in de eerste fase van zijn revalidatie een belangrijke rol voor zich op door dag en nacht in Hengelo klaar te staan voor haar zoon. “Gelukkig mocht ik mijn moeder even lenen van mijn vader”, vertelt de onfortuinlijke Hardeveld in de minidocumentaire. “De rol van mijn ouders is heel belangrijk geweest gedurende mijn herstel. Gelukkig hebben we een goede band met elkaar. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Ook in Zeist, waar Hardeveld na zijn operatie besluit zijn revalidatietraject in te gaan, is alles tot in de puntjes geregeld. “Het is bijzonder om te zien hoe de mensen je daar helpen om je thuis te laten voelen. Ik ben geen moment met tegenzin naar Zeist gereden. Daarom kan ik nu staan waar ik sta.” 

Afhankelijk
Terwijl Hardeveld zijn laatste veldtrainingen afwerkt in Zeist, komt Jakubiak binnen op de campus van de KNVB. “De eerste twee maanden waren heel zwaar”, blikt de Duitser terug. “Je hebt geen bal aan je voeten en bent afhankelijk van anderen omdat je op krukken loopt.” Jakubiak, woonachtig in Gronau, kiest ervoor om tijdens zijn herstel in Lübeck te verblijven. “In Gronau woon ik alleen, in Lübeck had ik vrienden en familie om mij heen. Zij hebben goed voor mij gezorgd.”

Als Heracles Almelo begin september de thuiswedstrijd tegen AZ afwerkt, moet Jakubiak het duel noodgedwongen vanaf de tribune bekijken. Van daar ziet hij zijn goede vriend Mohammed Osman op fraaie wijze raak schieten. Osman bedenkt zich geen moment van euforie te delen met Jakubiak. De twee hebben een bijzondere band samen. “Dat moment tegen AZ was onbeschrijfelijk”, aldus Jakubiak. “Ik had er niet op gerekend dat hij naar mij toe zou komen, het kwam als een verrassing. Voor mij was het zeer emotioneel.”

Jakubiak krijgt tijdens zijn revalidatie in Zeist ‘gezelschap’ van Robin Pröpper, die in de uitwedstrijd tegen Heerenveen op pijnlijke wijze zijn knie verdraaid. “Ik hoorde een knak, weet het nog precies. Ik stapte samen met de aanvaller naar links, de bal kwam op mijn rechterbeen en ik stond vast.” De captain moet het niet alleen bekopen met een strafschop, ook ligt hij driekwart jaar uit de roulatie. “Ik wist gelijk dat het mis was, dat het lang ging duren.”

Marko van Ginkel
Pröpper zoekt mensen met wie hij kan praten over de blessure. Mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als hij. Zo belt hij met Marko van Ginkel en wint hij informatie in bij ploeggenoten Jakubiak en Hardeveld. “Je weet dat zoiets kan gebeuren, maar ik was niet bekend met een dergelijke blessure. Dan zoek je contact met jongens die die ervaring wel hebben. Voor mezelf maakte ik al snel de omschakeling naar het revalideren. Er zijn ergere dingen in de wereld. De blessure is gebeurd, daar kun je niks meer aan veranderen.”

Contractverlenging
Desondanks viel er voor Pröpper ook goed nieuws te noteren. Halverwege januari staat de verdediger naast algemeen directeur Rob Toussaint op het podium tijdens de nieuwjaarsreceptie om zijn contractverlenging wereldkundig te maken. “De club heeft vertrouwen in mij en ik heb vertrouwen in de club. Dan is dit een mooie blijk van waardering. Volgend seizoen sta ik er weer. Volledig fit. ”

Bekijk de minidocumentaire Samen sterk over het verhaal van de revalidatie van de drie Heraclieden. Abonneer je ook op het YouTube-kanaal van Heracles Almelo.