Alexander Merkel is met Kazachstan sterk begonnen aan de kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap in 2020. De ploeg van bondscoach Michal Bílek won in Astana (Noersoeltan) met 3-0 van Schotland. Merkel maakte na 3,5 jaar zijn rentree voor de nationale ploeg van zijn geboorteland. De middenvelder speelde niet alleen de hele wedstrijd, hij was ook belangrijk met een assist.

Al in de zesde minuut zag Merkel de ruimte achter de verdediging van Schotland. Met een bal op maat bracht hij ploeggenoot Yuri Pertsukh in scorende positie. Laatstgenoemde faalde niet. Vier minuten na de openingstreffer verdubbelde Kazachstan de voorsprong. Yan Vorogovsky bezorgde zijn team daarmee een droomstart in de Astana Arena. Merkel werd in de laatste fase van de eerste helft door scheidsrechter Srdjan Jovanović bestraft met een gele kaart voor een overtreding op zijn eigen helft.

Ook in de tweede helft kwam Kazachstan scherp uit de startblokken. Baktiyor Zaynutdinov bezorgde de thuisploeg al in de 51e minuut een 3-0 voorsprong. Bij die stand bleef het, ook al waren er kansen over en weer. Zondag speelt Kazachstan opnieuw thuis. Rusland is dan de tegenstander.

Houd de kanalen van Heracles Almelo in de gaten voor beelden van het avontuur van Merkel bij zijn nationale ploeg.