Alexander Merkel (27) is door bondscoach Michal Bílek opgeroepen voor de nationale ploeg van Kazachstan. De Kazachen spelen later deze maand twee kwalificatieduels voor het EK in 2020. Merkel speelde in het verleden één interland voor de nationale ploeg van zijn geboorteland.

Kazachstan speelt twee thuiswedstrijden binnen vier dagen. Beide duels worden gespeeld in hoofdstad Astana. Op donderdag 21 maart om 16.00 uur Nederlandse tijd is Schotland de tegenstander. Op zondag 24 maart om 15.00 uur Nederlandse tijd is Rusland de opponent in de Astana Arena.

Groep I
Kazachstan is ingedeeld in groep I. Naast Schotland en Rusland moet Kazachstan het in de kwalificatiereeks ook opnemen tegen België, Cyprus en San Marino. 

Kazach en Duitser
Merkel beschikt zowel over de Duitse als over de Kazachse nationaliteit. De middenvelder werd op 22 februari 1992 geboren in Almaty, dat destijds Alma-Ata heette en hoofdstad van Kazachstan was, en woonde er tot zijn zesde. 

Merkel maakte op 6 september 2015 zijn debuut voor de nationale ploeg van Kazachstan in een uitwedstrijd tegen IJsland. Hij kwam na rust als invaller binnen de lijnen. In zijn jeugd speelde Merkel voor verschillende nationale jeugdelftallen van Duitsland. Bij Duitsland onder 20 was Frank Wormuth zijn trainer.