De klassieker der klassiekers: Nederland – Duitsland. Met die wedstrijd begon het BusinessClub-team het jaar 2019. Een prachtig affiche tussen Heracles Almelo en Borussia Dortmund, georganiseerd door John Bruins die zijn 50e verjaardag daarmee onvergetelijk maakte.
Het Polman Stadion was zaterdag 5 januari het decor van een heuse Europese wedstrijd.

Het BusinessClub-team ontwaakte rond 14.00 uur uit haar winterslaap. En werd goed wakker. De ontvangst in Hart voor Heracles met broodjes en de kennismaking met tegenstander Borussia Dortmund waren hartelijk. Om 16.00 uur zou het festival ter ere van John Bruins’ verjaardag beginnen met de wedstrijd tussen het BusinessClub-team van Heracles Almelo en John zijn vrienden uit Dortmund. Aan alles was gedacht. Om iets voor 4 uur knalde de opkomsttune door het Polman Stadion en begeleidde scheidsrechter Bruins beide teams vanuit de catacomben het veld op.

Na het handjes schudden en bijbehorende foto’s mochten de Duitsers aftrappen. Maar dat was ook het enige dat onze vrienden uit Dortmund cadeau kregen. Volgens informatie die we ingewonnen hadden bij onder andere hoofdtrainer Wormuth, wisten we dat Duitsers geen ‘vriendschappelijke’ wedstrijden spelen, dus beide ploegen gaven direct ‘volle bak’.

Borussia Dortmund legde veel energie in de openingsfase, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Eén kans viel te noteren in de eerste minuten, maar die werd vakkundig om zeep geholpen. Viel er dan niets te melden over het begin? Wel degelijk! Manuel Klaster keerde terug binnen de lijnen. In oktober 2017 scheurde hij een kruisband tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. Tegen de andere geelzwarten werd het harde werken tijdens zijn revalidatie beloond met een basisplaats. Na 5 succesvolle minuten liet hij zich uit voorzorg weer wisselen. Elliott kwam hem vervangen. Ook aanvoerder Jeroen Looms voelde zich niet helemaal fit en liet zich na 10 minuten vervangen. Uitzetter mocht zijn korte broek en slippers zodoende direct inruilen voor het keeperstenue. Hij moest direct handelend optreden toen er een Duitser doorbrak maar tikte diens inzet keurig uit de verre hoek. Zo golfde het op en neer. Na een dik kwartier was het Heracles Almelo dat op voorsprong kwam. Uitblinker Rik Kokhuis brak door vanuit het middenveld en rondde zelf keurig af: 1-0 voor Nederland.

Scheidsrechter Bruins bracht de spanning nog even terug. Hij dacht even een strafschop te moeten toekennen aan de bezoekers, maar zag met behulp van de VAR dat het om een schwalbe ging. Zo gingen beide teams met 1-0 aan de thee.

Na de rust kwam Heracles Almelo onder zware druk. Borussia Dortmund was de bovenliggende partij en creëerde enkele grote kansen. Toen het bij een vrije trap even niet goed stond, konden de bezoekers de gelijkmaker van dichtbij binnenwerken: 1-1. Heracles Almelo leek te capituleren, maar rechtte de rug. Het spel werd aan beide kanten harder. De Duitsers begonnen zelfs te twijfelen aan het begrip Freundschaftsspiel. Dat ook de 2-1 uit een vrije trap viel, was dan ook geen toeval. Op de rand van het strafschopgebied mocht de ingevallen Mulder aanleggen. Hij verraste de keeper van Borussia in zijn eigen hoek en knalde zo de 2-1 tegen de touwen. Daarna werd met hangen en wurgen het einde gehaald. Maar het belangrijkste: Heracles Almelo won de Europese wedstrijd tegen Borussia Dortmund, onder bezielende leiding van scheidsrechter Bruins.

Door deze belangrijke overwinning kon het feest al niet meer stuk, terwijl de festiviteiten nog moesten beginnen. Er ontbrak aan helemaal niets. Een overheerlijk buffet stond klaar in de BusinessClub en daarna kwamen maar liefst 3 bands (Kraakt Helder, Guitar Rebels uit Denemarken en Non Food, van John Bruins zelf) de festiviteiten opvrolijken. Het thema was 70’s & 80’s en dat was terug te zien in de uitdossingen van de spelers. Om het compleet te maken, kwam ook Jannes halverwege de avond nog even een setje zingen. Zo werd het een fantastische dag en avond, waarbij de nipte overwinning op Borussia Dortmund tot in de late uurtjes werd gevierd.