Waar zijn teamgenoten uitvliegen naar vakantie-adressen of het thuisfront, vliegt Mohammed Osman vandaag naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daar meldt hij zich bij het nationale team van Syrië, dat deelneemt aan de AFC Asian Cup. De 24-jarige Heraclied kijkt uit naar het avontuur. “Ik heb er veel zin in.”

“Het is voor mij een nieuwe ervaring”, vertelt de in Syrië geboren middenvelder. “En alles wat ik aan ervaring kan meepakken is mooi meegenomen.” Op 6 januari speelt Syrië in Sharjah tegen Palestina de eerste groepswedstrijd van het toernooi. “Maar vandaag beginnen we met een trainingsperiode van tien dagen als voorbereiding op dat duel.” Met een wedstrijd tegen Excelsior in de benen, verwacht Osman in die voorbereiding nog wel wat gas terug te mogen nemen. “Ik denk dat ik nog wel twee of drie dagen rust krijg van de trainer, hij zal het wel begrijpen.” 

Wat de kansen van Syrië zijn? Osman is realistisch: “Ze zien ons eigenlijk als underdog, als wat Kroatië hier was”, doelt hij op de historische WK-prestatie van het land dit jaar. “Aan de ene kant is die rol positief, omdat er niet te veel verwachtingen zijn. Aan de andere kant hebben we individueel gewoon goede spelers en verwachten de andere landen dat we sterk zijn. Toch moeten we als team nog ontwikkelen, we moeten stabieler en compacter staan.”

Over zijn positie binnen het team vertelt Osman: “Ik speel vooral op het middenveld, een beetje in een controlerende rol. De trainer weet dat ik ook achter de spits kan spelen, in dezelfde rol als bij Heracles Almelo. Hopelijk kan ik op die manier mijn steentje bijdragen.” Speeltijd is Osman naar alle waarschijnlijkheid wel gegund. “Van de laatste acht wedstrijden met Syrië heb ik er zeven gespeeld, dus ik denk dat dat wel goedkomt”, vertelt hij met een stralende glimlach.

In de Verenigde Arabische Emiraten komt een mooi einde aan een bijzonder jaar voor de Syrisch international. In januari verruilde hij Telstar voor Heracles Almelo, vanaf dit seizoen is hij serieus minuten gaan maken. Terugkijkend op 2018 vertelt Osman dat hij vooral veel heeft geleerd. “Als speler, maar ook als mens. Ik heb veel ervaring opgedaan. Het is een mooi jaar geweest. En voor mij is het prettig dat ik fit ben gebleven.” Ook voor zijn deelname aan de Asian Cup is dat voor Osman het voornaamste doel. “Het is belangrijk dat ik fit terugkom, want ik wil met Heracles Almelo een mooie tweede seizoenshelft draaien.” 

Speelschema Syrië (Nederlandse tijden)zondag 6 januari, aftrap 17.00 uur 
Syrië – Palestina 
Sharjah Stadium, Sharjah
donderdag 10 januari, aftrap 14.30 uur 
Jordanië – Syrië 
Sheikh Khalifa International Stadium, Al Ain
dinsdag 15 januari, aftrap 14.30 uur 
Australië – Syrië 
Sheikh Khalifa International Stadium, Al Ain