Heracles Almelo speelt in de zeventiende ronde van de Eredivisie uit tegen Excelsior. Het duel is tot nu toe negen keer op het hoogste niveau gespeeld. De oogst is twee keer winst, twee keer gelijk en vijf keer verlies. 

Het eerste duel dateert van 6 oktober 1985 en eindigde in 3-0 door de treffers van Nico Jalink (2x) en Michel Beukers. De tweede wedstrijd, op 25 november 2006, begon veelbelovend met een doelpunt van Everton Ramos da Silva. De gelijkmaker van Andwele Slory viel echter in de 31e minuut en vlak voor de rust kantelde het duel ten gunste van de gastheren. Robbert Schilder mikte op de paal en even later tikte Jos van Nieuwstadt aan de andere kant de 2-1 binnen. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger. Mark Looms was nog dicht bij de gelijkmaker maar zag zijn inzet van de doellijn gehaald worden. Peter Reekers veroorzaakte vervolgens een strafschop en moest met rood van het veld. Luigi Bruins verzilverde het buitenkansje en daarna speelde Excelsior de numerieke meerderheid genadeloos uit. Sebastiaan Steur, Luigi Bruins en Guillano Grot bepaalden de eindstand op 6-1. 

De ontmoeting van 27 oktober 2007 leverde een gelijkspel op. Heracles Almelo kwam in een levendig duel na vijf minuten op voorsprong door een rake kopbal van Igor Gluscevic. In de dertiende minuut tekende Tjeerd Korf met een volley voor de gelijkmaker. Excelsior was in de slotfase nog dichtbij de winst. De inzet van René van Dieren belandde echter op de paal. 

De editie van 11 september 2010 werd door de thuisclub gewonnen. Heracles Almelo kwam in de zeventiende minuut goed weg toen Kevin Wattamaleo tegen de lat schoot en in de 36e minuut was er de voorsprong dankzij een treffer van Mark-Jan Fledderus. Excelsior zou in de tweede helft de achterstand ombuigen in een zege door de doelpunten van Roland Bergkamp en Leen van Steensel. 

De krachtmeting van 22 oktober 2011 werd in winst omgezet. Heracles Almelo domineerde een groot deel van de wedstrijd en vlak voor de rust werkte Samuel Scheimann de bal in eigen doel tijdens een duel met Everton Ramos da Silva. De tweede treffer viel een kwartier voor tijd en kwam van de voet van Willie Overtoom. 

Heracles Almelo ging op 30 augustus 2014 goed van start. Bryan Linssen knalde na drie minuten op de paal en in de tiende minuut kon Denni Avdic profiteren van een blunder in de Rotterdamse defensie. In de 32e minuut kwam Excelsior langszij door een benutte strafschop van Jeff Stans en vanaf moment was Heracles Almelo de controle over het duel kwijt. In het eerste kwartier van de tweede helft kon de thuisclub uitlopen naar 3-1 door de treffers van Jeff Stans en Daryl van Mieghem. Ninos Gouriye was dichtbij een vierde doelpunt maar zijn schot belandde op de paal. 

De wedstrijd van 9 april 2016 eindigde in 1-3. Wout Weghorst scoorde in de zesde minuut met een fraaie lob en na 37 minuten werd hij door Iliass Bel Hassani met succes opnieuw in stelling gebracht. De tweede helft was zeventien seconden oud toen Brandley Kuwas voor de aansluitingstreffer tekende. Na een uur spelen viel de beslissing door een rake kopbal van Ramon Zomer. 

Heracles Almelo ging in 2016 nog een keer op bezoek bij Excelsior. De editie van 10 september verliep minder voorspoedig. De thuisclub stond na 22 minuten met 3-0 voor dankzij de treffers van Khalid Karami,Ryan Koolwijk en Fredy Ribero. Vincent Vermeij scoorde halverwege de tweede helft de 3-1 en dat zou ook de eindstand worden. 

De meest recente editie dateert van 18 april van dit jaar. Excelsior kwam al vroeg op voorsprong dankzij Ali Messaoud en enkele minuten na de rust kon Mike van Duinen een strafschop verzilveren. Heracles Almelo speelde toen met tien man na een rode kaart voor Peter van Ooijen. In blessuretijd werd het alsnog 2-2 dankzij twee treffers van Jamiro Monteiro.