Data intelligentie bedrijf SciSports en Heracles Almelo hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van het partnership met drie jaar. De partijen werken al geruime tijd intensief samen binnen de voetbaltechnische domeinen scouting en performance analyse. Tevens wordt samengewerkt aan de (door)ontwikkeling van de volledig autonome tracking technologie BallJames.

Giels Brouwer, Founder en Chief Innovation Officer van SciSports: “We zijn verheugd met de verlenging van onze samenwerking met Heracles Almelo. Vanaf het eerste uur maakt Heracles Almelo gebruik van onze data intelligence. De club staat open voor innovaties en gezamenlijk hebben we in de afgelopen jaren gewerkt aan toepasbare rapportages en inzichten. We kijken uit naar de toekomst en vertrouwen erop op die manier een blijvende ondersteunende bijdrage te leveren aan het (sportieve) succes van Heracles Almelo.”

Mark-Jan Fledderus, technisch manager bij Heracles Almelo: “Wij zijn bij Heracles Almelo altijd op zoek naar mogelijkheden om ons te blijven ontwikkelen. Daarom zijn we ook blij met de verlenging van het contract met SciSports. Zij ondersteunen ons technische beleid op het gebied van data intelligentie. Voor ons is het waardevol om onze voetbaltechnische keuzes te toetsen aan data. Daarnaast helpt het ons te filteren in de zoektocht naar spelers. Het is een jong, innovatief bedrijf dat constant bezig is met vernieuwingen en innovatie. Dat is ook een belangrijke reden dat Heracles Almelo en SciSports goed bij elkaar passen.”

Speerpunten
In 2014 was Heracles Almelo één van de eerste clubs waarmee SciSports een samenwerking startte. Sindsdien is de samenwerking sterk uitgebreid en geïntensiveerd en vormt SciSports Datascouting al geruime tijd een vast onderdeel van Heracles Almelo’s voetbaltechnische kader ter ondersteuning van zowel het scoutingsteam als de technische staf. Door middel van rapportages en het online scoutingsplatform Insight worden technische en tactische inzichten verschaft over spelers en tegenstanders. Deze inzichten leveren een bijdrage aan het besluitvormingsproces van de club.

Een tweede speerpunt binnen de samenwerking is de (door)ontwikkeling van tracking systeem BallJames waarin Heracles Almelo als partnerclub een belangrijke rol speelt. In 2016 was het Polman Stadion het eerste stadion ter wereld dat met het systeem uitgerust werd. BallJames genereert automatisch en volledig autonoom data uit videobeelden met behulp van Deep Learning en Computer Vision technieken.  Camera’s rondom het veld analyseren de bewegingen van alle spelers, de arbiters en de bal en vertalen dit real-time in bruikbare inzichten.