Jeff Hardeveld trainde donderdagochtend weer voor het eerst mee met de groep. Na de gezamenlijke opening van de training door trainer Frank Wormuth ontving de spelersgroep hem met een luid applaus.

Vijfeneenhalve maand na het oplopen van zijn kruisbandblessure en een periode van intensief revalideren bij het Sportmedisch Centrum in Zeist kan hij nu ‘eindelijk’ weer aansluiten bij de groep. “Aan het begin ben ik hier gewoon op de club geweest, rust houden”, vertelt Hardeveld wanneer hij donderdag iets na twaalven van het veld in het Polman Stadion stapt. “Zes weken na mijn operatie begon ik in Zeist. Ik was daar op een gemiddelde dag ongeveer om tien uur `s morgens. Allereerst een behandeling, daarna krachttraining voor de benen met een programma dat specifiek voor mij is samengesteld. Aan het begin van mijn revalidatie kon ik nog niet buiten trainen. Het lichaam is daar dan nog niet klaar voor.”

Pas na een maand of drie kon Hardeveld naar buiten om andere individuele trainingen te volgen en ook om samen te trainen met anderen. “Dan ging ik aansluitend, zo rond een uur of twaalf à half één, naar buiten toe. Dat programma was iedere keer anders, ook weer waar je op dat moment behoefte aan had. Dat kon stabiliteitstraining of krachttraining voor het bovenlichaam zijn bijvoorbeeld. Vaak trainden we met meer geblesseerde spelers in Zeist en dan kon je in een groepje toewerken naar het gezamenlijke doel: weer speelfit te zijn.”

Hardeveld heeft hard aan zijn herstel gewerkt en merkt dat zijn lichaam weer aan vertrouwen wint. Hij zal dan ook steeds vaker een deel van de groepstraining in Almelo meedoen. “Vanaf nu is het de bedoeling dat ik één keer in de week meetrain. Als het goed gaat gaan we dat steeds verder uitbouwen.” Per week wordt er bekeken welke trainingen Hardeveld mee kan doen, vertelt hij. “Ik mag nu nog geen duels aangaan, omdat mijn lichaam weer moet wennen aan de omgeving en ik weer met meer spelers op het veld sta en dus in kleinere ruimtes train. De trainers zullen bij mij aan het begin van de week aangeven: ‘Jeff, jij kan deze training meedoen’. Dan bouw ik het hier in Almelo steeds verder op en bouw ik het bij het Sportmedisch Centrum in Zeist steeds verder af. Uiteindelijk hoop ik groen licht te krijgen en hier volledig te trainen.”

De kleine dingetjes, dat is hetgeen waarvan Hardeveld donderdagochtend het meest geniet. Er worden weer dolletjes op en rond het veld gemaakt en het lijkt alsof hij nooit is weg geweest. “Voor de eerste keer met een groepstraining weer op het veld staan, dat is echt weer een heerlijk gevoel. Hier in Almelo trainen voelt toch als thuis. Gewoon weer bij de groep te zijn. Gewoon weer in de kleedkamer komen. Gewoon mijn spulletjes pakken. Je voetbalschoenen aantrekken. De catacombe uitlopen en dan weer zo het veld op. Dat zijn mooie dingen waar je dan extra van geniet en die je een lekker gevoel geven.”