Heracles Almelo heeft dinsdagavond in de eerste ronde van de TOTO KNVB-Beker afgerekend met FC Den Bosch. In Brabant was Vincent Vermeij de gevierde man met twee treffers: 1-2.

Met een nagenoeg compleet ander elftal ten opzichte van de laatste thuiswedstrijd tegen De Graafschap (4-0 winst) begon Heracles Almelo dinsdagavond aan het bekeravontuur. Met uitzondering van Mohammed Osman en Dario van den Buijs koos Frank Wormuth voor negen andere spelers aan de aftrap. Bijzonder was de basisplaats van doelman Michael Brouwer te noemen, die daarmee zijn officiële debuut maakte. 

In tweede instantie kansloos
Brouwer werd al vroeg in de wedstrijd aan het werk gezet, nadat een inzet van Rauno Sappinen recht op hem afkwam. De aanvalsleider van Den Bosch had de bal voor het inkoppen op aangeven van Danny Verbeek, maar zag zijn inzet gekeerd door de doelman. Enkele minuten later kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Wederom kwam het voorbereidende werk van de voet van Verbeek. Zijn voorzet werd bij de eerste paal binnen gewerkt door Stefan Velkov.

Heracles Almelo was op dat moment zeker niet de mindere ploeg en wist de achterstand binnen een minuut ongedaan te maken. Een splijtende pass van Brandley Kuwas werd door Vincent Vermeij in de loop meegenomen en doeltreffend afgerond. De spits zorgde daarmee voor de razendsnelle gelijkmaker. FC Den Bosch liet het initiatief in de beginfase van de wedstrijd duidelijk aan Heracles Almelo om vervolgens in de omschakeling te hopen op dreiging.

Aanval uit het boekje
Die dreiging kwam er in de persoon van Imrane Oulad Omar. De buitenspeler van de Brabanders kroop naar binnen voor het schot maar zag zijn poging, van zo’n dertig meter van het doel van Brouwer, eenvoudig uit de bovenhoek geplukt door diezelfde Brouwer. Het was voor Wormuth, die zich tot dat moment amper in de dug-out had begeven, teken om zich te voorzien van een dikke jas. Het laatste gevaar uit de eerste helft kwam van de voet van Dabney dos Santos, die op aangeven van Kuwas uiterst fraai afrondde na een aanval uit het boekje. Ware het niet dat de buitenspeler zich in buitenspelpositie begaf.

Vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft werd duidelijk dat het tweede bedrijf meer spektakel ging bieden. Waar Den Bosch zich meer op de helft van Heracles Almelo begaf, sloegen de bezoekers tien minuten na de rust toe. Wederom was Vermeij het eindstation aan Almelose zijde, nadat hij een voorzet van aanvoerder Wout Droste achter FC Den Bosch-doelman Wouter van der Steen kopte: 1-2.

De Almelose voorsprong zorgde er bij het Bossche publiek voor dat de thuisploeg meer steun genoot van de tribunes. Het leverde de ploeg van trainer Wil Boessen zichtbaar energie op. Meerdere keren werd het doel van Brouwer onder vuur genomen, maar telkens lag de debutant in de weg. Bij FC Den Bosch kwam het meeste gevaar van de voet van Verbeek. Nadat de buitenspeler in het eerste bedrijf voornamelijk als aangever fungeerde, richtte hij in de tweede helft zelf het vizier op het doel. Tot een doelpunt leidde het echter niet.

Waar Heracles Almelo de storm aan Bossche aanvallen zonder kleerscheuren wist door te komen, zorgde invaller Kristoffer Peterson aan de andere kant voor het grootste gevaar. De Zweed, die tien minuten voor tijd binnen de lijnen kwam voor Dos Santos, kreeg twee pogingen om  het duel in het slot te gooien, maar zag onder meer zijn tweede inzet in het zijnet belanden. In de absolute slotfase probeerde Den Bosch met opportunisme nog een verlenging te forceren, maar gevaarlijk werd het niet meer voor het doel van Brouwer. En dus gaat Heracles Almelo zaterdag in de koker voor de volgende ronde in de strijd om de TOTO KNVB-Beker. 

FC Den Bosch – Heracles Almelo 1-2 (1-1)
11. Stefan Velkov 1-0, 12. Vincent Vermeij 1-1, 55. Vincent Vermeij 1-2.

Gele kaart: Dabney dos Santos

FC Den Bosch: Wouter van der Steen, Nicolas Romat, Stefan Velkov, Leo Väisänen, Jordy van der Winden, Kevin Felida, Danny Holla (67. Iker Hernandez), Danny Verbeek (78. Julian Marchioni), Sven Blummel, Rauno Sappinen, Imrane Oulad Omar (67. Albin Gashi).

Heracles Almelo:Michael Brouwer, Wout Droste,Stephen Sama, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra, Yoëll van Nieff, Mohammed Osman, Brandley Kuwas, Jesper Drost, Vincent Vermeij, Dabney dos Santos (81. Kristoffer Peterson).