Heracles Almelo opent het Eredivisieseizoen met een uitwedstrijd tegen Ajax. Dit duel stond tot nu toe achttien keer op het programma. De balans is een keer winst, drie keer gelijk en veertien keer verlies.

Een zege uit een ver verleden
De overwinning dateert van 11 oktober 1964. Na negentig minuten stond er 1-4 op het scorebord dankzij de treffers van Issy Greving (2x), Hennie van Nee en Herman Morsink. Peet Petersen scoorde namens de thuisclub.

De formatie wist in de Johan Cruijff Arena drie keer een gelijkspel te behalen. Het duel van 15 oktober 2005 eindigde in een moeizame 0-0 en op 3 februari 2009 rolde er een 2-2 uit de bus. Heracles Almelo had een goed half uur nodig om op 0-2 te komen dankzij Ricky van den Bergh en Vojtech Schulmeister. Ajax kwam diep in de tweede helft langszij door een treffer van Miralem Sulejmani en een benutte strafschop van Luis Suarez. Diep in blessuretijd scoorde Suarez opnieuw maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Het derde gelijkspel werd geboekt op 26 januari 2016. Het duel eindigde in 0-0.

Ajax baas in eigen huis
De andere edities van Ajax – Heracles Almelo werden meestal eenvoudig door de thuisclub gewonnen. De ontmoeting van 1 april 2012 kende een eindstand van 6-0. Theo Janssen, Lorezo Ebecilio, Christian Eriksen, Vurnon Anita, Siem de Jong en Kolbeinn Sigthorsson namen de treffers voor hun rekening. Ook in 2013 viel er geen eer te behalen. Het duel van 7 april eindigde in 4-0 ondanks het feit dat de Heracles Almelo bijna een helft met een man meer speelde na een rode kaart voor Kenneth Vermeer. De doelpunten werden gescoord door Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthorsson, Ryan Babel en Christian Eriksen. Op 23 november liep de formatie al na twee minuten achter de feiten aan na een treffer van Danny Hoesen. Ajax won het eenzijdige duel uiteindelijk met 3-0 dankzij de treffers van Viktor Fischer en Davy Klaassen.

De editie van 13 september 2014 eindigde in 2-1. Ajax scoorde binnen het minuut dankzij Arek Milik en in de laatste seconden van de eerste helft wist de Poolse aanvaller opnieuw te scoren. Heracles Almelo realiseerde zich te laat dat er iets te halen viel in de Arena. Wout Weghorst scoorde vier minuten voor tijd nog wel de aansluitingstreffer maar verder kwam de formatie niet.

De krachtmeting van 26 februari 2017 eindigde in 4-1. De eerste helft was enerverend en een doelpunt van Kasper Dolberg in de 23ste minuut werd twee minuten later door Samuel Armenteros beantwoord met een rake kopbal. Na de rust maakte Ajax het verschil. Matthijs de Ligt, Davinson Sanchez en Bertrand Traoré scoorden de treffers waar Jaroslav Navratil een handvol kansen voor Heracles Almelo liet liggen.

Het meest recente duel vond plaats op 8 april van dit jaar. De wedstrijd werd na ruim een uur spelen beslist door een treffer van David Neres.