Een kleine week nadat Frank Wormuth de eerste officiële groepstraining leidde, staat hij voor zijn officieuze wedstrijddebuut als trainer van Heracles Almelo. Dit weekend staan er oefenwedstrijden tegen de Almelose Selectie en SV Meppen op het programma. Hoe kijkt Wormuth terug op zijn eerste dagen bij de club? Waar probeert hij met de selectie naar toe te werken en kijkt hij uit naar de oefenduels? Een vraaggesprek met de trainer.

Hoe bevalt het je tot nu toe op de club?
“Heel erg goed”, antwoordt Wormuth zonder enige aarzeling in zijn stem. “Ik voel me prettig in deze nieuwe familie. De club is open en direct. Die aspecten maken het fijn om hier te werken. Ook is er ruimte voor humor.” Dat laatste vindt de 57-jarige Duitser belangrijk. “Natuurlijk moet je serieus werken, maar er moet op zijn tijd ook ruimte zijn voor een lach. We zijn ten slotte allemaal mensen. Met een knipoog en een grijns: “Het leven is al hard genoeg.”

Genoeg’, de trainer spreekt het -met een kleine Duitse twist- op zijn Nederlands uit. Het interview gaat verder grotendeels in het Engels. Dat is de taal die hij ook met zijn spelers nog spreekt. “Op dit moment spreken we met elkaar wel in het Nederlands over de keywords, de belangrijkste voetbaltermen. Zo weten we van elkaar wat we inhoudelijk bedoelen te zeggen met welke term.”

Wat is je eerste indruk van het team?
“De manier van werken bevalt me. Wanneer we bepaalde dingen voorleggen, luistert de groep aandachtig. Ze nemen het op en proberen het samen uit te voeren.” Wormuth specificeert: “Ik wil de spelers bewuster maken van hun manier van spelen. Hoewel ik het voetbal makkelijk wil maken, lijkt dat op dit moment misschien juist moeilijker te zijn. Over een paar weken hoop ik dat de jongens inzien dat het spel dat ze dan spelen in feite gelijk is aan dat van afgelopen seizoen. Ik wil de jongens samenbrengen en ervoor zorgen dat ze denken als één persoon.”

Hoe is de sfeer in de groep?
“Een groot deel is al langere tijd bij elkaar. Daardoor is er al een bepaalde hiërarchie binnen het team. De nieuwe spelers vinden daarin hun weg. Je ziet dat bepaalde jongens die hier al langer spelen een soort leiderschapsrol op zich willen nemen. Naar ik begrijp hebben sommigen daar in vergelijking met afgelopen seizoen een verandering in doorgemaakt. Tijdens de voorbereiding zal de hiërarchie en structuur binnen het team zich op natuurlijke wijze verder ontwikkelen.”

In het verlengde daarvan: weet je al wie je aanvoerder wordt?
“In de voorbereiding zal iedere wedstrijd iemand anders aanvoerder zijn”, antwoordt Wormuth ontkennend. Hij vindt het tijdens oefenduels nog niet zo belangrijk wie de band draagt. Belangrijker in zijn ogen is dat de keuze voor de uiteindelijke aanvoerder gedragen wordt binnen de groep. “Mijn idee nu is om een aantal namen van mogelijke aanvoerders voor te leggen aan het team, waarna iedereen zijn voorkeur kan geven. Ik moet het nog overleggen met mijn assistenten, maar dat is normaal gesproken mijn manier van werken.”

De selectie traint standaard twee keer per dag. Waarom?
Wormuth antwoordt gekscherend: “Twee keer is voldoende, drie keer zou te veel zijn.” Hij vervolgt serieus: “We hebben deze week één keer besloten om het bij de ochtendtraining te laten. We hadden toen het gevoel dat dat voldoende was. Normaal gesproken trainen we wel twee keer per dag. Waarom? Als je dingen wil veranderen heb je tijd nodig, al zijn het kleine aspecten.” De oefenmeester benadrukt: “We zijn zorgvuldig in de belasting van de spelers, zeker omdat we pas net zijn begonnen.”

Wormuth kijkt vooruit naar waar hij aan het einde van het seizoen wil staan met het team. “We willen zowel tactisch als conditioneel stappen hebben gemaakt. Maar in geen enkel geval moeten de spelers hun frisheid verliezen. We zoeken naar de juiste balans tussen frisheid, fitheid en vrijheid in het hoofd. Dat is ook de reden dat de spelers vier uur rust hebben tussen beide trainingen. Als er maar een uur tussen zou zitten, zou er niet voldoende tijd zijn om fysiek en mentaal te herstellen van de eerste training.”

“Zeker in de eerste weken is het belangrijk om veel trainingsuren te maken”, gaat Wormuth verder. “Misschien als de spelers over een paar weken laten zien dat we op de goede weg zijn, dat er ruimte is voor meer vrije tijd. Voor nu moeten we er alles aan doen om te denken als één persoon. Dat is onze slogan, overigens ingegeven door Vincent Vermeij. Hij kwam hiermee in ons eerste gesprek waarin we spraken over voetbal. Hij luisterde goed naar wat ik zei en vertelde aan het einde: ‘trainer, je bedoelt: we moeten denken als één persoon’. Ik zei: je bent geweldig. Ik nam het direct mee in mijn filosofie en draag het sindsdien actief uit naar de spelers.” 

Met steeds twee oefenwedstrijden kort na elkaar is er een druk programma in de voorbereiding. Wat is de gedachte hierachter?
“Oefenduels bieden de mogelijkheid om te trainen binnen een wedstrijd. Omdat we rekening moeten houden met de conditionele belasting van de spelers, beperken we het aantal speelminuten tot 45 per speler per duel. Maar dan twee keer, verdeeld over twee dagen. Het team dat speelt in de eerste helft, wordt in de rust compleet vervangen.”

Wormuth zal met een herkenbare basiself starten tegen de Almelose Selectie. “Ik begin met een formatie die vorig seizoen grotendeels stond. Misschien met een enkele nieuweling als test, maar met spelers als Pröpper, Breukers, Kuwas en Peterson op hun vertrouwde posities. In de tweede helft breng ik veelal nieuwe spelers in.” Wie wanneer speelt zegt niks over wat de uiteindelijke basis zal worden. “Zeker niet, dat is belangrijk om te zeggen. Bij de wedstrijd tegen Ajax op 11 augustus zal iedereen weten waar hij staat.”

Wat wil je dit weekend graag zien?
“Verdediging”, is het stellige antwoord van de trainer. “Ik wil graag dat we verdedigend getest worden en dat we laten zien waar we staan. Dat is waarom we zondag tegen SV Meppen spelen. Zij zitten al verder in hun voorbereiding en kunnen het ons lastig maken. Ik wil graag verdedigende zekerheden inbouwen in het team, daar zijn dat soort wedstrijden geschikt voor. Als we winnen: prima. Als we drie doelpunten tegen krijgen: dan gaan we achteraf kijken hoe dat kon gebeuren.”

Wat de tegenstander ook is, Wormuth wil zien dat iedereen zijn verdedigende taken uitvoert. “Aanvallers zullen moeten inzakken, ook tegen de Almelose Selectie. De beste wint niet vanzelfsprekend, is een leus die centraal staat bij ons. Als wij tegen amateurs spelen, is het niet vanzelfsprekend dat we winnen. Zo bleek het ook niet vanzelfsprekend dat Duitsland op het WK van Zuid-Korea zou winnen. We moeten iedere tegenstander met respect benaderen en hard werken. Het is niet belangrijk tegen wie we spelen, het is belangrijk hoe wij zelf spelen. Ik vind dat we onszelf altijd recht in de spiegel moeten kunnen aankijken met het gevoel: ‘ik heb er alles aan gedaan om te winnen’. Of het nou tegen amateurs is of bij wijze van spreken tegen Real Madrid.”

“We gebruiken de oefenwedstrijden om achteraf ons spel te kunnen analyseren. Aan de hand daarvan gaan we finetunen. Hoe we volgende week trainen hangt af van het verloop van de wedstrijden. Als we verdedigend nog niet staan waar we moeten zijn, blijven we dat trainen tot we het volledig onder de knie hebben. Dat geldt voor elk aspect. Dat hoort erbij en vormt geen enkel probleem. Het is de reden dat we zoveel wedstrijden hebben. We moeten altijd werken vanuit onze basisprincipes.”

Tot slot: kijk je uit naar de start van de oefencampagne?
“Zeker, maar de resultaten zijn nu niet belangrijk voor mij. Alleen onze manier van spelen telt. We moeten onszelf ontwikkelen, beter worden. De oefenduels bieden ons de mogelijkheid om te leren van echte wedstrijdsituaties. Ik hoop dat de spelers hard werken en verdedigend goed staan. Perfect het liefst, maar dat heeft tijd nodig.” Afsluitend: “De spelers moeten vertrouwen krijgen in dat waar we mee bezig zijn. Dat is belangrijk.”