Met onze clubiconen als leidraad leven we toe naar het jubileum op 3 mei en de viering daarvan bij de jubileumwedstrijd op 29 april tegen FC Utrecht. Na zijn overstap van Enter Vooruit in 1988 groeide Folkert Velten al snel uit tot een fenomeen in Nederland. Hij maakt het ene doelpunt na het andere. Meerdere keren werd hij topscorer van de Eerste Divisie.

Zijn eerste doelpunt maakte Velten aan de Bornsestraat. “Dat was in een wedstrijd tegen Real Madrid. Het is ook een van de weinige goals die mij bij is gebleven.” Hij vertelt: “Ik maakte de 1-1, twee minuten voor rust. De bal kwam vanuit een vrije trap vanaf de linkerkant bij de tweede paal. Met een lang been kon ik de bal nog binnentikken.”

“Toentertijd zaten er niet heel veel mensen op de tribune. Toch had ik een goede wisselwerking met de supporters. Onder de wedstrijd had je vaak contact met het publiek. Was het niet in woorden, dan was het wel in gebaren. Na de tijd dronk je vaak samen een biertje in het supportershome.“

Velten heeft de club sinds de jaren tachtig zien groeien. “De club komt van ver en is door de jaren heen langzaam opgeklommen en steeds groter geworden. Al in mijn tijd zaten de supporters dicht op het veld. Dat is wat je ook ziet als je hier in het nieuwe stadion om je heen kijkt. Daardoor is de interactie met de spelers nog steeds goed.”

Zijn wens is altijd geweest om te mogen spelen in het Polman Stadion, dat werd geopend in 1999. Het mocht niet zo zijn. Een beenbreuk twee jaar eerder betekende het einde van zijn carrière. “Een absoluut dieptepunt dat me altijd zal bijblijven. Het gebeurde tegen Dordrecht‘90. Ik heb twee jaar geprobeerd om terug te komen, maar dat is helaas niet gelukt.”

Velten maakte in dienst van Heracles Almelo maar liefst 156 doelpunten in 265 wedstrijden.