Vanaf heden lanceert Heracles Almelo een nieuwe serie op de website. Een groot aantal selectiespelers van onze club zijn naast hun activiteiten binnen de lijnen in de weer met pennen, boeken, laptops en opdrachten om een felbegeerd diploma te behalen. Wout Weghorst trapt de serie ‘Studiebollen’ af.

Wout Weghorst heeft het maar wat druk met zijn studie. Het eerste interview van ‘Studiebollen’ laat een week op zich wachten omdat de spits van Heracles Almelo moet leren voor zijn tentamens. Toepasselijker kan haast niet. Uiteindelijk vindt Weghorst een gaatje in zijn agenda voor een telefonisch contactmoment. Geloof het of niet, op moment van bellen is Weghorst onderweg naar zijn tentamen.

Het zijn de laatste loodjes waar Weghorst zich doorheen moet weten te slaan. “Ik ben bezig met mijn laatste twee tentamens, waarvan één herkansing. Het is flink pittig nu. Ik zit in mijn laatste leerjaar dus alle stof van de afgelopen drie en een half jaar komt voorbij waaien”, verklaart Weghorst zijn drukke tijdschema. Maar de aanvaller weet waar hij het voor doet. “Als ik deze twee tentamens haal kan ik beginnen aan mijn afstudeerscriptie en dan heb ik het diploma gehaald.” Weghorst bezit dan het Hbo-diploma Topsportmanagement en Ondernemerschap.

Virtuele klas
Wie denkt de speler van Heracles Almelo tegen te komen op een hogeschool in de buurt komt bedrogen uit. Dankzij de VVCS Academy kan Weghorst studeren zonder dat zijn voetbalcarrière er onder lijdt. En dat is nodig ook. “Hiervoor begon ik al drie keer aan een studie, maar toen moest ik stoppen met mijn opleidingen op Saxion Hogeschool en de Universiteit van Tilburg omdat ik verhuisde vanwege transfers”, legt Weghorst uit. De VVCS Academy laat voetballers thuis lessen volgen in een virtueel klaslokaal. “Iedere woensdagavond heb ik les en dan zit ik thuis met mijn headset op in de ‘klas’ met jongens als Sjoerd Ars (NAC Breda), Tim Hofstede (FC Den Bosch) en Moreno Hutten (VVV Venlo). Wanneer iemand een vraag wil stellen druk je op een handje en krijg je het woord, best grappig. Alleen voor tentamens moet ik een echt lokaal bezoeken.”

De woensdagavond is dus studieavond in huize Weghorst. “Het is de enige les die staat ingeroosterd, voor de rest geldt eigen invulling.” Van die eigen invulling maakt de huidig topscorer van Heracles Almelo goed gebruik, want hij heeft zijn tentamens bijna allemaal in één keer gehaald. Het zal alles te maken hebben met de discipline die Weghorst zichzelf oplegt om te leren. “Of dat lastig is als voetballer? Ja, natuurlijk sta ik ook het liefst met een bal op het veld. Maar ik heb mijn HAVO/VWO afgerond dus ik weet dat ik goed kan leren. Dan vind ik het zonde om daar niets mee te doen.”

Weghorst wil zich verder ontwikkelen en zijn hersenen gebruiken. Hij denkt dan ook al na over de dagen na zijn carrière als profvoetballer. “Als ik klaar ben met voetballen wil ik het liefst een baan buiten de voetbalwereld. Het lijkt me niets om trainer te worden, want ook al is voetbal mijn grote passie, het is een heel erg beperkt wereldje hoor.”  Wat Weghorst dan wel wil doen na zijn profloopbaan? “Nog geen idee. Het bedrijf van mijn vader overnemen? Nee, haha dat is niets voor mij. Dat laat ik aan mijn broer over. Ik koos vier jaar geleden voor Topsportmanagement en Ondernemerschap omdat het een brede opleiding is, ik zie wel wat ik er later meedoe. Laat ik eerst dat diploma maar eens halen.”

Lolbroek van de klas
Het maakt dat Weghorst zichzelf wegcijfert voor zijn schoolprestaties. Het neusje voor de goal van de spits verdwijnt doordeweeks voor even in de boeken. Leraren die Weghorst vroeger op de middelbare school De Grundel in Hengelo les hebben gegeven zullen het vooruitstrevende leergedrag van de Heracles Almelo-speler niet herkennen . “Vroeger was ik niet de serieuze variant nee. Ik was meer de lolbroek. Dat zal voor de leraren niet altijd leuk zijn geweest, want het was niet zo dat ik altijd braaf vooraan ging zitten.”