Heracles Football Memories 

Heracles Foundation gaat in samenwerking met SIZ Twente en Football Memories voetbalherinneringen ophalen. Onder leiding van SIZ Twente ontmoeten ouderen elkaar op Erve Asito om samen herinneringen op te halen over het voetbalverleden van de club. Het initiatief staat volledig in het teken van het verbinden van mensen met eenzelfde passie om daarmee hun sociale contacten te versterken. 

Voor veel deelnemers zijn sociale interacties niet meer vanzelfsprekend. Daarom willen de initiators middels dit project iets doen aan de beperkte socialiteit. Het doel van de actie is om herinneringen actief te activeren in groepsverband, emoties terug te laten komen en het gevoel van vroeger te herbeleven. 

De sessies vinden plaats op de tweede dinsdag van elke maand. De sessies duren net zo lang als een voetbalwedstrijd: twee keer 45 minuten met een pauze van een kwartier. De deelnemers melden zich in de middag en nemen samen met de begeleiders plaats aan een tafel waarop foto’s, plakboeken, oude voetbalschoenen, krantenknipsels en spelersportretten liggen. Wanneer ‘het fluitsignaal’ voor de aftrap klinkt, is het tijd om voor even terug te gaan naar die goede oude tijd.  

Elke sessie staat er weer een nieuw thema centraal die vormgeeft aan de middag. Thema’s als het kampioenschap van 2005, cultheld Everton of de bouw van het stadion zijn hier pakkende voorbeelden van. 

De sessies worden begeleid vanuit SIZ Twente en Football Memories. De aanwezige vrijwilligers en begeleiders zijn vooraf getraind door beide organisaties.

Doel

  • Het (preventief) bestrijden van sociale isolement onder de doelgroep ouderen die leiden onder dementie.  
  • Het gezamenlijk ophalen van voetbal herinneringen en het delen van elkaars ervaringen 


Heracles Toafelproat 

Heracles Toafelproat is een initatief van de Heracles Foundation in samenwerking met de Ouderen Vereniging Almelo (OVA) én Het Huis van Katoen en Nu.

Iedere laatste maandagmiddag van de maand is er een nieuwe editie van Toafelproat, waarbij er een gast wordt uitgenodigd om zijn mooiste Heracles Almelo verhaal wilt komen vertellen. 

Onder het genot van koffie, thee en natuurlijk een lekker stukje cake, worden er verhalen gedeeld over Heracles Almelo. De aanwezigen komen van alles te weten over de spreker en vullen maar al te graag aan met de ervaringen die zij hebben meegemaakt. Op een laagdrempelige manier praten over de belangrijkste bijzaak van het leven; voetbal. 

Doel

  • De sociale verbondenheid stimuleren voor de doelgroep 60+ers.
  • Het (preventief) bestrijden van sociale isoloment onder de doelgroep 60 +ers.