Laaggeletterdheid

Bijna een kwart van alle Nederlandse kinderen loopt het risico laaggeletterd te worden. De leesvaardigheid daalt hard. De Heracles Foundation zet zich in voor jongeren in en rondom Almelo met als doel om de kennis over de Nederlandse taal te vergroten. Lezen is voor de geest wat beweging is voor het lichaam. Samen bouwen we aan een betere toekomst.

Scoor een Boek!

Met het project Scoor een Boek! zetten we de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen én gezinnen. Hierin werken we samen met de bibliotheken in de regio Twente. 

Met Scoor een Boek! verbinden we lezen en sport door voetballers in te zetten als rolmodellen. Het programma kent een Schooleditie voor leerlingen van groep 5 en 6 en een Thuiseditie voor het hele gezin.

Doel

  • Leesvaardigheid verbeteren 
  • Kennis maken met het lezen van boeken 
  • Woordenschat verbeteren 

De Weddenschap 

De Weddenschap is een landelijk leesproject van zes maanden voor middelbare scholen. Met dit project wil de Heracles Foundation zoveel mogelijk scholieren positieve leeservaringen bezorgen om lezen te stimuleren. 

Gedurende de zes maanden die De Weddenschap duurt sturen leescoaches tips in de vormen van filmpjes en nieuwsupdates om het lezen te blijven stimuleren. Elk jaar worden er drie nieuwe leescoaches gekoppeld aan het project. In de editie van 2022 zijn het rapper Willie Wartaal, influencer Selma Omari en componist Memru Renjaan. De docent blijft natuurlijk de belangrijkste leescoach. De Weddenschap biedt een stappenplan en tijdspad voor de docent. Lessuggesties en opdrachten worden aangeboden zodat elke docent naar eigen voorkeur het project kan invullen. 

Heracles Foundation voegt extra waarde toe aan het project door een Heracles speler te benoemen tot lokale ambassadeur. Hij gaat De Weddenschap aan met de studenten en daagt de studenten mede uit om in zes maanden tijd drie boeken te lezen. Met het bezoeken van de deelnemende scholen/klassen en het opnemen van vlogs houdt de speler de studenten gemotiveerd. 

Doel

  • Leesvaardigheid verbeteren 
  • Kennis maken met het lezen van boeken 
  • Woordenschat verbeteren