Heracles Foundation – maandoverzicht augustus

De Heracles Foundation is jarig. Afgelopen maand mocht de Foundation één kaars uitblazen. Erg blij en trots met dit behaalde resultaat kijken wij graag met jullie terug op het bewogen jaar dat we hebben samen hebben gehad. Graag doen we dit aan de hand van de volgende video:

Hiermee willen we jullie ook graag mededelen dat Mark Looms en Tim Breukers trotse ambassadeurs van de Foundation zijn geworden. Met de komst van oud-voetballers Mark Looms en Tim Breukers die respectievelijk 227 en 306 wedstrijden in het zwart-witte tricot van Heracles Almelo speelden, hebben wij echte Heraclieden binnengehaald. Het is mooi om te zien dat zij zich voor onbepaalde tijd willen verbinden aan de Foundation en hiermee samen het maatschappelijke beleid willen uitstralen.

Mark Looms was al betrokken bij de Heracles Foundation als trainer van Heracles Inside, een project dat we inmiddels al drie jaar draaien. Heracles Inside is een programma om gedetineerden middels (voetbal)trainingen te helpen met hun re-integratie in de samenleving. 40% van de deelnemers komen na het volgen van Heracles Inside aan een betaalde baan. Dit hebben we afgelopen jaar samen met uitzendbureau Olympia gerealiseerd.

Heracles Foundation 1 jaar
Afgelopen seizoen hebben wij met 1,5 FTE en met twintig projecten 33.000 mensen bereikt. We zijn met Heracles Werkt en het Heracles Wijktoernooi nieuwe projecten gestart die we door succes aankomend seizoen gaan voortzetten. Heracles Werkt heeft impact kunnen maken op twaalf deelnemers. Het doel is om de deelnemers te begeleiden naar een betaalde baan en/of opleiding. Ook hebben we een verdubbeling aan deelnemers bewerkstelligd voor de G-sportdag. Waar er vorig jaar twintig deelnemers waren, hadden we er dit jaar veertig! ‘Dit is puur, dit is geweldig’, zei René Kolmschot tijdens deze speciale dag op Erve Asito.

De Goldstars Heracles zijn al jaren verbonden aan onze club en dus ook aan de Foundation. Thema’s als sociale verbondenheid en vitaliteit komen binnen het Walking Football-team bij Heracles Almelo in optima forma terug. Met wekelijkse trainingen, deelname aan (inter)nationale toernooien, het geven van clinics en als kers op de taart de Almelo City Cup.

Zoals Heracles Almelo nu al twee jaar doet, zijn wij afgelopen jaar rond de kerstdagen weer langs de deuren gegaan om speelgoedpakketten rond te brengen. Dit deden wij in samenwerking met Speelgoedbank Almelo. ‘Kinderen een extra steuntje in de rug geven tijdens de feestdagen en een lach op het gezicht toveren, wat wil je nog meer?’, zegt Lisa Ainsley over deze actie. Vijftien gezinnen zijn dit jaar gekozen en zij zijn verrast met de spelersbus voor hun eigen voordeur.

Kinderen een steun in de rug geven door het lezen aantrekkelijker maken van lezen doen wij via het project ‘Scoor een Boek!’. Wederom hebben wij een succesvolle reeks achter de rug, waarbij wij op 58 scholen aanwezig waren in de omgeving Almelo. Hierbij hebben wij geholpen om 1450 kinderen aan het lezen te krijgen. Wij kunnen met trots zeggen dat zij samen 7538 boeken hebben gelezen. Ook dit project zal in februari 2024 een vervolg krijgen.

Het najaar van 2023 is voor ons een tijd waarin wij gaan starten met een vier nieuwe projecten. Zo zullen wij in september gaan starten met Heracles Ultimate Team, het Heracles Passend Voetbalteam, Heracles Beweegt én de Heracles Wensslinger. Met het project Heracles Ultimate Team zullen wij twintig deelnemers van de Internationale Schakel Klas helpen om hun weg in de maatschappij te vinden en hun talenten te ontdekken. Een project dat we samen met nog veertien andere BVO’s zullen gaan draaien. Het eerste Heracles Passend Voetbalteam is dit jaar ook een feit. Eén keer in de maand zullen 18 deelnemers trainen om het uiteindelijk tegen andere voetbalclubs op te nemen. Heracles Beweegt zal in oktober starten, waarbij wij samen met Voetjebal kinderen op scholen meer willen laten bewegen. In de maand daarna zullen wij de Heracles Wensslinger introduceren om bewustwording over armoede te vergroten.

Verder zijn wij er trots op dat we voor het eerst ook zichtbaar waren tijdens de seizoenkaartcampagne, waarbij we €2000,- hebben opgehaald voor de Foundation. Bovendien zijn we blij dat we de unieke wedstrijdshirts van de kampioenswedstrijd tegen Jong Ajax hebben mogen veilen. Dit heeft geresulteerd in een opbrengst van €5948,-. 

Tot slot zijn wij verheugd om het nieuws te kunnen melden over de unieke maatschappelijke samenwerking met alle Overijsselse BVO’s. We zijn een samenwerking aangegaan met Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en FC Twente voor de duur van twee jaar en hopen door onze krachten te bundelen nóg meer impact te kunnen maken in de regio.

Heracles Foundation in de toekomst
De toekomst biedt nog vele mooie kansen voor de Heracles Foundation. De afgelopen tijd hebben we veel tijd gespendeerd aan het evalueren van afgelopen seizoen, het verbeteren van het beleidsplan én het schrijven van de strategie voor aankomende seizoenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij enkele veranderingen in het beleid hebben doorgevoerd. De pijlers die de Heracles Foundation vanaf heden gaat hanteren zijn talent, sociaal en gezond.

                                                                                  TALENT

BUITENGEWOON  SOCIAAL

                     GEZOND

De Heracles Foundation draagt elke pijler uit met het uitvoeren van een aantal projecten, in samenwerking of alleen. Heracles Almelo is een relatief kleine speler, maar met een invloedrijke stem én met bijzondere krachten. Zeker als het gaat om het uitdragen van een gezonde levensstijl, maar ook om de doelgroepen te bereiken op moeilijke thema’s, zoals kansengelijkheid en sociale verbondenheid. Almelo is een betrokken gemeenschap, waar inwoners omzien naar elkaar. Het heeft een uitstekend vestigingsklimaat en is een banenmotor in Twente. Toch is er een relatief hoog percentage mensen met een uitkering en 23% aan ongezien talent. Niet voor niets heeft Almelo dan ook een sterke focus op kansengelijkheid. Ook het tegengaan van eenzaamheid en het stimuleren van een gezonde levensstijl zijn belangrijke onderwerpen in de gemeente.

Deze verandering hebben we samen met Tom Uitzetter, Niels Getkate, beiden van het commerciële team en Teamplayers doorgevoerd. Het doel is om één voetbalbedrijf in de maatschappij te zijn, één club met één verhaal. Om dit te bewerkstelligen is de ambitie ontstaan om te streven naar een gelukkig Almelo, gemeten aan de hand van het Bruto Twents Geluk. Een initiatief van de Young Twente Board om het geluk van inwoners uit verschillende gemeenten te meten en hier bewustwording over te creëren. De doelstellingen voor aankomend seizoen zijn om draagkracht te creëren (zowel inter als extern), de impact die wij maken per project te meten, de Heracles Foundation commercieel en marketingtechnisch wegzetten én wij willen binnen drie jaar financieel onafhankelijk zijn van Heracles Almelo.

Het is bijzonder hoeveel wij als Heracles Almelo voor de inwoners van Almelo, omstreken én onze supporters kunnen betekenen. Het is ook erg mooi om van dichtbij mee te maken welke groei de Foundation heeft doorgemaakt in afgelopen jaar. We mogen met ons allen best stilstaan bij alles dat we in het afgelopen jaar hebben gedaan. We kijken nu naar de toekomst. Een toekomst waarin ons nog veel te wachten staat. Via deze weg willen wij iedereen bij Heracles Almelo bedanken, het bestuur van de Heracles Foundation, en iedereen die zich in heeft gezet voor het realiseren van de stichting.

Heracles Foundation, waar grenzen niet bestaan.

Met zwart-witte groet,

Joep Hiddink & Lisa Ainsley