Heracles Almelo hecht veel waarde aan sportiviteit en respect. Iedereen zou moeten kunnen sporten, ongeacht leeftijd, afkomst en lichamelijke mogelijkheden. Sportief zijn en je ook daadwerkelijk sportief gedragen zijn twee dingen. Respect hebben voor elkaar is in deze tijd niet altijd vanzelfsprekend. In deze week van Sportiviteit en Respect aandacht voor verschillende projecten / activiteiten waar Heracles Almelo aan verbonden is. Iedere dag (te beginnen met dinsdag) lichten we één deelnemer van een project uit. Hem / haar vragen we onder andere naar de ervaringen, ontwikkelingen en omgangsvormen. Vandaag in beeld; Sven (Bijzondere Eredivisieteam Heracles Almelo)

Sven is 11 jaar en één van de sterren van de Bijzondere Eredivisie. In deze competitie komen de teams van de deelnemende Eredivisieclubs tegen elkaar uit. Het Heracles Almelo Bijzondere Eredivisieteam bestaat uit een mooi gezelschap spelers die niet in het reguliere voetbal actief zijn. Het gaat om jongeren die normaliter G-voetbal of passend voetbal spelen.

Sven is voor Heracles Almelo dus geen onbekende. Hij weet de weg en scheurt met zijn looprek / frame razendsnel door de gangen heen. Voor de foto die gemaakt moet worden lopen we tegen het eerste praktische probleem aan. De trappen. Sven kan zich prima redden en kan zeker met hulp van zijn ouders de trappen opkomen. Echter gezien de relatief barre kou werd besloten om de foto (via de lift) op het plateau van de hoofdtribune te nemen. Hier kon Sven prima mee leven. En ook hier wist hij overigens moeiteloos de weg.

“Bij Colmschate ben ik begonnen met voetballen. Alleen kreeg ik op het laatste nooit meer de bal. Daar vond ik niet veel meer aan.” begint Sven na de fotoserie zijn verhaal. “Nu heb ik en paar jaar niet gevoetbald, tot ik werd gevraagd voor de Bijzondere Eredivisie.” Op de vraag of hij na de eerste wedstrijden dan niet gigantisch moe was klinkt het ontkennend; “Nee hoor.” Dit tot plezier van enkele aanwezigen in de ruimte, die toch echt andere verhalen gehoord hadden.

De Bijzondere Eredivisie en het team kan op de goedkeuring van Sven rekenen. “Het is lekker om te voetballen en zeker leuk om in de stadions te spelen.” Het allerleukste tot nu toe vond hij echter de training. Die werd gegeven door assistent-trainer René Kolmschot. Ook is Sven toch wel een beetje supporter geworden van Heracles Almelo. “Ja, ik vind de club wel echt heel leuk.”

Sporten heeft voor Sven dus een tijdje op een laag pitje gestaan. Deels door de Bijzondere Eredivisie is daar wat verandering in gekomen. Maar voor de toekomst gloort er ook mooie hoop aan de horizon geeft zijn vader aan. “PH Almelo gaat starten met Frame-voetbal. Dat is perfect voor Sven. We zijn nu met de fabrikant aan het kijken naar dikkere banden voor een frame.” Dat zijn dan voor hem ‘een soort van voetbalschoenen’ is de vervolgvraag daar op. “Zo zou je het best kunnen zien ja. Het gaat dan om dikkere banden zodat hij zich op het veld makkelijker kan voortbewegen.”

Sven heeft inmiddels bewezen een meer dan prima kracht voor het Bijzondere Eredivisieteam te zijn. Hij blijft er zelf echter bescheiden onder. “Ja, het ging niet onaardig.” was zijn reactie op de complimenten voor zijn verdedigende acties bij de meest recente speelronde in Groningen.

Respect hebben voor een ander en sportief zijn is voor Sven vanzelfsprekend. Zijn vader vult dat graag wat aan; “Dat zit er bij zulke teams meestal wel ingebakken. Mensen en zeker ouders die vaker met G-voetbal te maken hebben snappen dat wel. Als er een te groot niveauverschil is pakken ze dat op. Dan laat je de tegenstander een keer scoren of haal je jouw beste speler eruit. Het gaat niet om de winst, maar om lekker voetballen samen.”

Meer informatie over de Bijzondere Eredivisie is te vinden op https://www.nsgk.nl/bijzondere-eredivisie/