Volg ons ook op
 Heracles.nlNieuw stadion | Kids club | Fanshop | Business Club | Beleef
Nieuws
Directeur Nico-Jan Hoogma: “Wij zijn kerngezond en horen in categorie 3” - 24-08-2012
Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma houdt zich, behalve met de voetbaltak, met allerlei zaken in- en rond Heracles Almelo bezig. Zo is er onder meer de komst van het nieuwe stadion, de categorie-indeling van de KNVB, de komende verkiezingen en de televisiedeal met Fox. Een update vanuit de directiekamer.

Waar veel mensen in Almelo en omstreken nieuwsgierig naar zijn: hoe is de stand van zaken betreffende het nieuwe stadion?
Nico-Jan Hoogma: “Dat verloopt stapje voor stapje. Natuurlijk willen wij als club sneller en hadden we eigenlijk al met de bouw willen beginnen. Dergelijke grote projecten komen echter niet zo vlot van de grond, en zeker niet in deze economische crisis. De financiering is nagenoeg rond. Zoals bekend bestaat de helft uit een lening van de gemeente Almelo. Dit betreft dus geen overheidssteun, want wij betalen een renteopslag bovenop de rente die de gemeente Almelo betaalt. De gemeente verdient er op die manier zelfs aan. We hebben met BAM Utiliteitsbouw en Wijckerveste (Build to Win) een partner benoemd voor de bouw en exploitatie van het stadion. Daar hoort ook de verhuur van commerciële ruimtes bij. Dat vereist, zeker in de huidige tijd, een goede samenwerking in het bestemmingsplan. Daarover zijn nu gesprekken gaande met de gemeente. We hopen dat we elkaar daarin zo snel mogelijk kunnen vinden, dan kunnen we beginnen met bouwen.”

Ondertussen werd deze week bekend dat Heracles Almelo door de KNVB opnieuw is ingedeeld in categorie 2.
“En dat terwijl we kerngezond zijn en dus eigenlijk in categorie 3 thuishoren. We zijn het dan ook niet eens met de manier van meten. Een zware factor die meeweegt is dat volgens de KNVB een te groot percentage van onze uitgaven naar salarissen gaat. Terwijl wij van mening zijn dat het goed is de overheadkosten zo laag mogelijk te houden zodat het kapitaal op het veld staat.”

De club is financieel gezond, maar het moet wel lastig zijn in deze economische crisis.
“Natuurlijk gaat die crisis ook aan ons niet voorbij. Je merkt dat de commerciële inkomsten wel wat moeilijker binnenkomen dan eerder. Een bedrijf dat eerst zes stoelen had gaat nu bijvoorbeeld terug naar vier stuks. Dan moeten we die twee overgebleven stoelen opnieuw proberen te verkopen. Zomaar een voorbeeld, maar onze commerciële afdeling is druk bezig en daar hebben we veel vertrouwen in. Rabobank, ZGT en ERIMA zijn inmiddels Partner in Business geworden en Grolsch en Asito zijn ons in dezelfde gradatie trouw gebleven. Met Hoofdsponsor TenCate zijn we zelfs bezig aan ons tiende seizoen. Heracles Almelo wordt dus breed gedragen. Dat merk je ook aan de publieke belangstelling. We zitten iedere thuiswedstrijd weer zo goed als vol, maar hebben per thuiswedstrijd bewust wel een aantal kaarten beschikbaar voor FanCardhouders, ook voor de wedstrijd van komend weekend tegen Feyenoord. Zo houden we ook de FanCardhouders betrokken bij onze club.”

De televisiedeal met het FOX van Rupert Murdoch was dan ook goed nieuws in deze lastige tijd.
“Zeker, dat betekent voor ons toch enkele tonnen inkomsten extra per jaar. Bovendien wordt Eredivisie Live met de expertise van Murdoch en zijn mensen een nóg beter product. Maar het is zeker niet zo dat we nu opeens veel meer te besteden hebben. Dat denken mensen al snel, maar we hebben de extra inkomsten hard nodig om onze begroting op het niveau van afgelopen seizoen te kunnen houden, € 8,5 miljoen dus. Ook het geld dat vloeide uit de overgang van Bas Dost van sc Heerenveen naar VfL Wolfsburg is daarvoor deels aangewend. Een gedeelte van die som is ook weer teruggevloeid naar onze investeerders. En dat is terecht, die mensen hebben hun nek voor ons uitgestoken.”

Ondertussen zijn de komende verkiezingen van groot belang. Het lenteakkoord belooft alvast weinig goeds.
“Dat kun je wel zeggen. Het doorberekenen van de politiekosten naar de clubs is een belachelijk plan. Wij zorgen als clubs zelf al voor de veiligheid in de stadions. Wat daarbuiten eventueel gebeurt is een zaak van openbare orde en niet van de clubs. Als je naar onze supporters kijkt dan gebeurt er vrijwel niets wat niet door de beugel kan. Dat komt doordat er preventief al heel veel energie wordt ingestoken door de clubs. Dat kost ook al veel tijd en geld. Bovendien: als je dat plan doortrekt dan zou bijvoorbeeld ook de horeca en andere grote evenementen de rekening moeten krijgen voor de politie-inzet. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Dan is er nog het plan om eenmalig over het jaar 2012 extra belasting te heffen voor rekening van de werkgever en het plan van de SP om tijdelijke contracten in iedere branche slechts één jaar te laten duren. Dan zou iedere speler elke zomer transfervrij zijn. Dat slaat nergens op, in het buitenland gelden andere regels en dus worden onze spelers voor niets weggehaald. Nee, ik hoop dat het gezonde verstand gaat zegevieren, want als de ideeën uit het lente akkoord worden doorgevoerd is het Nederlandse voetbal ten dode opgeschreven. En dat terwijl steeds meer clubs op de goede weg zijn.” 


Volgende WedstrijdOEFEN
Heracles AlmeloHeracles Almelo - Veria FCVeria FCzaterdag 01 augustus 15:30 uurzaterdag 01 augustus 15:30 uur
Fancard
ADVERTENTIE
HeraclesTV
Volg de vernieuwbouw van het stadion!
Bekijk de webcam in het groot

Klik hier voor alle nieuwsitems over de vernieuwbouw!

© , Heracles Almelo